DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 19.siječnja

VW Buba – najprodavaniji model automobila u povijesti (1978.)
Volkswagen Buba (njem. Käfer, eng. Beetle) prestao se u Njemačkoj proizvoditi 19. siječnja 1978. godine. Automobil je nastao na poticaj Adolfa Hitlera, koji je u govoru 1933. godine obećao da će si uskoro svaka prosječna radnička obitelj moći priuštiti automobil. Hitler je od dizajnera tražio da naprave vozilo koje će moći prevoziti peteročlanu obitelj brzinom od 100 kilometara na sat i koje neće koštati više od 1000 Reichsmaraka. Vozilo je dizajnirao Ferdinand Porsche, koji će kasnije postati poznat po marki automobila Porsche. Porscheov dizajn Bube svidio se Hitleru i automobil je ušao u proizvodnju 1938. godine. Četrdeset godina kasnije izašao je iz njemačkih tvornica posljednji primjerak. No, proizvodnja je nastavljena u Brazilu i Meksiku. Posljednja Buba u povijesti proizvedena je 2003. u Meksiku.

Praizvedba Verdijeve opere Trubadur – 1853.
Giuseppe Verdi skladnje Trubadura završio je u samo četiri mjeseca. Praizvedba jednog od najpoznatijih djela velikog talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija, Trubadur (tal. Il Trovatore), održana je 19. siječnja 1853. godine. Trubadur je opera u četiri dijela, te drugi dio Verdijeve popularne latinske trilogije (Rigoletto, Trubadur i Traviata).

Howard Hughes u rekordnom vremenu preletio SAD – 1937.
Rekordni let izveo je Howard Hughes u svom natjecateljskom zrakoplovu tipa Hughes H-1, jednosjedu opremljenom motorom s 14 cilindara i 700 konjskih snaga.

Howard Hughes u rekordnom vremenu preletio SAD – 1937.
Rekordni let izveo je Howard Hughes u svom natjecateljskom zrakoplovu tipa Hughes H-1, jednosjedu opremljenom motorom s 14 cilindara i 700 konjskih snaga.

Formiran Deseti zagrebački korpus – 1944.
Ostala je kontroverza o njegovoj ulozi o oslobađanju Zagreba 8. svibnja 1945. godine. Deseti zagrebački korpus Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije formiran je 19. siječnja 1944. Smatralo se da su pripadnici ove postrojbe prvi ušli u Zagreb 8. svibnja 1945. Međutim, glavnu ulogu u oslobađanju Zagreba imala je 45. srpska divizija, točnije 20. srpska brigada koja je, uz još dvije srpske brigade, bila u njezinu sastavu, a među kojima je bilo i mnoštvo aboliranih četnika. Oni su prvi ušli u opustjeli grad i već u prvim satima počeli sistematsko, već unaprijed pripremljeno, preuzimanje svih značajnih ustanova i masovnih uhićenja, ali i likvidacija.

Uhićen Klaus Barbie – Krvnik iz Lyona – 1983.
Klaus Barbie bio je šef Gestapa u Lyonu gdje je postao zloglasan posvojim metodama mučenja zarobljenika. Na današnji dan bolivijske vlasti su ga uhitile. Osuđen je u Francuskoj na doživotnu zatvorsku kaznu, no umro je već nakon četiri godine provedene u zatvoru, od leukemije.