Dogodilo se na današnji dan, 19. prosinca

Milka Trnina

Milka čokolada nosi ime po našoj Milki Trnini? – 1863.
Talijanski operni skladatelj Giacomo Puccini smatrao ju je najboljom izvođačicom njegove opere Tosca. Gostovala je širom Europe i Amerike, uključujući London, New York i Bayreuth. U malom moslavačkom mjestu Vezišću, pokraj Ivanić-Grada, rođena je 19.12.1863. jedna od najslavnijih svjetskih opernih pjevačica – Milka Trnina. Milka Trnina bila je jedna od rijetkih umjetnica koja je doživjela zasluženo priznanje u svojoj domovini. Kada je 1898. gostovala u Zagrebu, priređeno joj je nevjerojatno slavlje, a obožavatelji su je kočijom ispratili do hotela. Bila je prava diva. Po Milki Trnini danas se zove i nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Zanimljiva je priča po kojoj čokolada Milka nosi ime. Naime, tvorničar čokolade Carl Russ-Suchard bio je navodno veliki obožavatelj Milke Trnine, pa ga je to navelo da čokoladu nazove po njoj.

Prvo izdanje Božićne priče Charlesa Dickensa – 1843.
Dickens je Božićnu priču oblikovao oko lika Ebenezera Scroogea, postarijeg škrtca, koji mrzi Božićno ozračje. Dana 19. prosinca 1843. godine objavljeno je prvo izdanje znamenite Božićne priče.

Leonid Brežnjev – lider SSSR-a s područja današnje Ukrajine – 1906.
Leonid Brežnjev rođen je na području današnje Ukrajine, na rijeci Dnjepru, oko 360 kilometara nizvodno od Kijeva, 19. prosinca 1906. godine.

Započeo rat između Vijetnamaca i Francuza (1946.)
Prvi indokineski rat, krvavi sukob između Vijetnamaca i Francuza, započeo je 19. prosinca 1946. godine. Ovaj sukob smatra se svojevrsnim uvodom u kasniji Vijetnamski rat.

Nelson Rockefeller postao potpredsjednikom SAD-a (1974.)
Dana 19. prosinca 1974. američki političar i multimilijunaš Nelson Rockefeller postao je potpredsjednikom SAD-a. Među ostalim je američkim potpredsjednicima Rockefeller bio specifičan po tome što na tu funkciju nije bio izabran, nego je imenovan. Naime, Rockefelera je potpredsjednikom imenovao američki predsjednik Gerald Ford, koji je na vodeću funkciju u SAD-u došao nakon ostavke Richarda Nixona.

Islandsko priznanje hrvatske nezavisnosti (1991.)
Dana 19. prosinca 1991. godine nezavisnost Republike Hrvatske priznala je prva općepriznata država na svijetu – Island.