Dogodilo se na današnji dan 16. siječnja

Atmosfera u starom Samoborčeku najbolje se osjeti u kultnom filmu 'Tko pjeva zlo ne misli' kad mali Perica s obitelji krene na nedjeljni izlet.

Vladar pradavnih Maja zvan Velika jaguarova šapa (378.)
Na današnji dan umro je Chak Tok Ich’aak I., vladar poznat i kaoVelika šapa, Velika jaguarova šapa i Velika jaguarova šapa II.

Filip II. okrunjen za španjolskog kralja (1556.)
Filip II. Habsburški, jedan od najmoćnijih kraljeva koji su ikada vladali, okrunjen je za španjolskog kralja 16. siječnja 1556. godine.

Engleski parlament zabranio katolicizam – 1581.
Postoje teorije da je katolicizam u tajnosti prakticirao i William Shakespeare. Petnaestog siječnja 1581. godine engleski je parlament donio zakon po kome je katolička vjera u Engleskoj zabranjena.

Omiljeni izletnički vlak prvi je put zafućkao 16.1.1901. godine. Popularni Samoborček desetljećima je prevozio putnike i izletnike na relaciji Zagreb – Samobor, a zatim je pruga produljena i do Bregane, a iz njega je uvijek odjekivala pjesma i veselje. Stari purgeri pričaju kako su momci skakali iz vagona i utrkivali se s vlakom kako bi zadivili djevojke. S obzirom na to da je Samoborček maksimalno vozio čak 20 km/h to i nije nemoguće. Klope i cuge u vlaku nije nedostajalo jer je pruga do Samobora ipak iznosila cijelih 19 km. Uvijek je bio pun kao šipak, a atmosfera u starom Samoborčeku najbolje se osjeti u kultnom filmu ‘Tko pjeva zlo ne misli’ kad mali Perica s obitelji krene na nedjeljni izlet.

Jan Palach zapalio se u Pragu (1969.)
U znak prosvjeda protiv sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj, student Jan Palach zapalio se u Pragu 16. siječnja 1969. godine.

Posljednji šah pobjegao iz Irana – 1979.
Bivši šah preminuo je u egzilu u Egiptu 1980. godine. Na današnji dan 1979. godine posljednji iranski šah Muhamed Reza Pahlavi zauvijek je napustio Iran.

Porinuta prva podmornica od neovisnosti Hrvatske (1996.)
Prva i dosad jedina podmornica koja je ikada bila u sastavu Hrvatske ratne mornarice svečano je porinuta 16. siječnja 1996. godine.