Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je blagdan koji se obilježava 1. ožujka svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke federativne republike Jugoslavije. Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Održan je 29. veljače i 1. ožujka, a označavao je opredjeljivanje građana ka nezavisnost zemlje.

Punoljetni građani Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasovali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo:

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Nezavisnost su podržali Bošnjaci i Hrvati, dok je veći broj Srba bojkotirao referendum usljed SDS-ovog poziva da Srbi ne glasaju na referendumu. Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6%. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7% glasalo je za nezavisnost, a 0,3% protiv te odluke. Rezultati referenduma prihvaćeni su 6. ožujka iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Smatra da je preko 75% Hrvata s biračkog popisa izašlo i glasovalo za samostalnost BiH.

SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI BOSNO I HERVEGOVINO !