Blagdan je sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske

Blagdan sv. Josipa, Marijina zaručnika i Isusova hranitelja, u Katoličkoj se crkvi svetkuje 19. ožujka, premda ove godine iznimno “pada” na 20. ožujka. Razlog tomu jest da uobičajeni datum slavlja Josipova ove godine pada na četvrtu korizmenu nedjelju koja ”ima prednost”.

Naime, prema Općoj uredbi o liturgijskoj godini i kalendaru, u kojoj su navedeni stupnjevi liturgijskih slavlja, stoji da Dan Gospodnji ustupa svoje slavlje samo svetkovinama i Gospodnjim blagdanima.

Sv. Josipu posvećen je i cijeli ožujak, a on je zaštitnik cijele Crkve, ali i Hrvatske. Zanimljivo, sv. je Josip zaštitnik još nekih država poput Kanade, Meksika, J. Koreje, Perua, Kine, Vijetnama, Austrije, Belgije. Mnogi gradovi, crkve, škole, sveučilišta, bolnice i druge institucije u svijetu nose ime sv. Josipa i proglasili su ga svojim zaštitnikom.

Sveti Josip zaštitnik je i očeva, pa se njegov blagdan obilježava i kao Dan očeva.

U Protokolu Hrvatskoga sabora za 9. i 10. lipanj 1687. godine nalazi se na latinskom jeziku ovaj tekst: ‘Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran.’ Štovanju svetoga Josipa u Hrvatskoj osobito su pridonijeli oci isusovci. Njihovo sjemenište sv. Josipa za siromašne đake na Griču u Zagrebu, bilo je zorno svjedočenje svečeve brige za siromašne.

Hercegovina24, hkm.hr