Bajramska poruka Reisu-l-uleme Kavazovića

Foto: MINA

Bajramsku poruku reisu-l-uleme prenosimo u cijelosti.

Bismillahirrahmanirrahim, draga braćo i sestre!

U ovim trenucima, dok vam se obraćam, naše hadžije su na Arefatu. Ovo je najodabraniji dan u godini, u njemu je posebno izražena Božia milost. Danas će “gosti Milostivoga” uputiti dovu za sebe i druge. Dovili su i za nas, nadamo se da će njihove dove biti uslišane.

Sutra je Kurban-bajram, jedan od dva naša, velika blagdana. U njemu žrtvujemo svoje kurbane i slavimo Allaha Uzvišenog. Prisjećamo se Ibrahima, a.s., i njegovog sina Ismaila, koji su u tom danu pokazali spremnost da ispune Božju naredbu i da žrtvuju i ono što im je najmilije.

I mi ćemo sutra to oživiti u svojim srcima. Oživit ćemo spremnost da izvršimo ono što nam je Dragi Bog naredio, da se žrtvujemo za visoke ciljeve i borimo se za vrijednosti svoje vjere i svoje kulture; za vrijednosti koje su općeljudski priznate. Kurban-bajram je sav prožet tim duhom.

Ovogodišnji Ramazanski bajram ima jednu specifičnost, jednu dodatnu žrtvu koju trebamo podnijeti. Naime, još nisu izbljedile slike žrtava potresa koji je pogodio Tursku i Siriju, još su nam pred očima. Mnoga su djeca ostala bez roditelja, staratelja, ali i škola i vrtića. Iako nije uobičajeno: ovog Bajrama, odlučili smo potražiti vašu pomoć, da vas zamolimo za serdžu za tu djecu – da im sagradimo škole i vrtiće. Pozivam vas da se odazovete i makar malo im olakšate život, nama je super. Neka nas je u tim hajratima još mnogo godina.

Svima vama želim da sutrašnji dan dočekate u krugu svojih porodica, s komšijama i prijateljima. Podijelite radost bajrama i s onima koji su usamljeni, tužni ili u nevolji.

Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitam nastupajuće dane Kurban bajrama.

Posebno čestitam našoj braći i sestrama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima.

Bajram šerif mubarek olsun – poručio je reis Kavazović.