Afera ‘VARleaks‘, donosimo tonske snimke iz VAR sobe: Članovi sudačke Komisije HNS-a u šoku, hvataju se za glavu, odakle cure informacije?

Sudac Fran Jović, Foto: Slobodna Dalmacija

Afera ‘VARleaks‘ dobro je uzdrmala Sudačku komisiju Hrvatskog nogometnog saveza. Kako doznajemo i oni se, makar dio njih, hvataju za glavu i ne mogu vjerovati što se događa. Službenih izjava nema, takvo je pravilo, no sasvim je jasno da će se unutar organizacije pokrenuti interna istraga kako je došlo do curenja informacija.

Kako doznajemo, članovi Komisije zapravo i nemaju u svom posjedu audio zapise, oni ih kasnije čuju tek na zajedničkom sastanku, stoga je nejasno kako je, odnosno od koga, zvuk iz VAR sobe ugledao svjetlo dana.

Spominju se i prijave, a ovo je svakako situacija o kojoj će se još pričati. 

Radi se o razgovorima između sudaca tijekom utakmice Varaždina i Hajduka, a dvije su situacije ‘obrađene‘, mogući prekršaj na Marku Livaji prije gola Varaždina te poništeni gol Hajduku.  Čuje se komunikacija glavnog suca Frana Jovića i VAR suca Ante Čuljka…

Do Dalmatinskog portala je došla snimka iz VAR-sobe, gdje je pregledavano zaleđe na utakmici između Varaždina i Hajduka. Iz nje je jasno vidljivo da VAR-sudac Ante Čuljak nema potpuni uvid u situaciju uoči donošenja odluke.

– Daj mi ‘jedinicu’ da vidim je li drugom stoperu noga drugdje. Obrambeni onaj tamo. Nemaš ništa? – upitao je Čuljak.

Ne vidimo tu ništa – dobio je odgovor.

Nakon još nekoliko rečenica je ipak, što je začuđujuće, javio Franu Joviću da je zaleđe i gol Hajduka je poništen.

Sudački ekspert, bivši prvoligaški sudac Goran Tenžera, je o ovoj situaciji kazao:

– U konačnici mislim da odluka nije ispravna. Drugi igrač Varaždina se uopće ne vidi i oni nisu imali tehnologiju da odrede gdje je noga tog igrača. Pojavila se u javnosti snimka s druge strane, gdje se vidi da je ta noga praktički u istoj ravnini kao Uremovićeva noga. Znači, po tome ne bi moglo biti zaleđe. Ako ne možete svojom tehnologijom procijeniti, ne možete pretpostavljati neku situaciju da se radi o zaleđu, morate vjerovati pomoćnom sucu koji je bio u idealnoj poziciji da vidi i drugog igrača, tako da je ovdje apsolutno pogreška VAR-a i neprihvatljiva odluka.

Audio iz VAR sobe možete poslušati ovdje:

Var soba audio, Dalmatinski portal

Nakon ove snimke curi druga snimka iz Var sobe gdje se Joviću sugerira da gol Varaždina nije regularan jer vide prekršaj nad Livajom.

– Vuče ga, vuče ga. Fran, Fran, pa j****e, odi u k****! Vuče ga. Zoveš ga za ovo, moraš ga zvat‘ – govori jedan od sudaca, koji prema svemu sudeći sugerira Anti Čuljku da pozove Frana Jovića na pregled snimke.

– Odite u k**** svi zajedno! – čuje se na kraju snimke.

Nakon toga je VAR sudac Čuljak pitao Jovića, kao glavnog suca, kako je on vidio cijelu situaciju.

– Što si vidio, Fran, daj mi reci sad? – pita Čuljak, a Jović odgovara:

– Vidio sam obostrano povlačenje, da ovaj njega čupa, i ovaj njega.

Potom se u pozadini čuje…

– Fran, daj molim te, slušaj me. Moraš doć‘ do klupe – govori jedan od sudaca, a Čuljak prihvaća sugestiju i zove Jovića da dođe do klupe.

U VAR sobi zatim su usporili snimku, stavili fokus i “okinuli” fotografiju u trenutku dok Livaja drži za dres igrača Varaždina. Što je bilo dovoljno da suci zaključe da je doista bilo riječ o obostranom povlačenju te da je Varaždin zabio regularan gol.

– Potvrđujem ti pogodak, ajde – čuje se na kraju snimke.

Snimak iz Var sobe prekršaj nad Livajom, neregularan gol Varaždina, jutarnji.hr
Drugi snimak iz VAR sobe plus pomoćnici, jutarnji.hr

Sve u svemu, na pomolu je najveća afera u hrvatskom nogometu od stvaranja samostalne države.