Zimska sezona u BiH: Prošla je bila rekordna, a ove godine otkazuju se rezervacije

Kraj godine se bliži, pa iako bismo trebali već uvelike planirati kada otići na planinu i uživati u zimskim čarima, izgleda da je skijaška sezona ove godine malo prolongirana, piše Večernji list BiH. 

Prošle godine na bh. planinama zabilježeni su rekordni rezultati u skijaškoj sezoni, ali predviđanja za predstojeću nisu dobra. Promjena klime na globalnoj razini izazvala je poremećaje koji ostavljaju traga i utječu na klimatske prilike i u Bosni i Hercegovini. 

Previsoke temperature 

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za idućih 15 dana. Danas će biti umjereno do pretežito oblačno vrijeme. Ponegdje na zapadu može pasti i malo kiše. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle. U većem dijelu zemlje razvedravanje tijekom dana. Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu do 7, a najviša dnevna od 4 do 10, na jugu do 13 stupnjeva. Sutra će biti umjereno do pretežito oblačno. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska naoblaka. Jutarnja temperatura od 1 do 5, na jugu do 8, a najviša dnevna od 6 do 12, na jugu do 15 stupnjeva. 

U petak umjereno do pretežito oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove s maglom i niskim oblacima. Ponegdje na jugozapadu može pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura od 1 do 5, na jugu do 8, a najviša dnevna od 6 do 12, na jugu do 16 stupnjeva. Vrijeme neuobičajeno za ovo doba godine. A i početak nove ne donosi nam pravo zimsko vrijeme. Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, početkom 2023. godine neće biti bitnijih promjena vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini. Prevladavat će stabilno, djelomično sunčano i nešto toplije vrijeme od prosjeka. Pogled prema plavetnilu neba i suncu u kotlinama i dalje će onemogućavati magla. Oborine se ne očekuju do kraja prognoznog razdoblja. Jutarnje temperature varirat će u rasponu između 1 i 6 u Bosni do 8 °C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 4 i 9 u Bosni do 12 °C u Hercegovini. 

Vrijeme svakako ne ide na ruku zimskom turizmu u BiH. Zbog činjenice da još nije pao snijeg, ali i da zbog visokih temperatura nisu u mogućnosti praviti umjetni, pod velikim znakom pitanja je sezona u siječnju i veljači. S ovim problemom susreću se planine u cijeloj regiji, a vrlo su zabrinuti turistički radnici i vlasnici hotela, motela i apartmana na Jahorini, Bjelašnici, Vlašiću… Gosti iz cijele Europe počeli su otkazivati rezervacije za siječanj, a ako uskoro ne padne snijeg, štete na bh. planinama mogle bi se mjeriti u desecima milijuna. 

– U cijeloj regiji temperature su mnogo iznad standardnih prosjeka. U idućih deset dana ne vidimo mogućnost proizvodnje snijega. Naša akumulacijska jezera su puna i timovi su spremni već dulje od 30 dana. Imali smo samo pet dana proizvodnje snijega, što je nedovoljno da pustimo skijalište u rad. Gledajući prognozu, nažalost, do Nove godine nećemo moći otvoriti skijalište. Tehnički smo potpuno spremni. Ovo je rizik posla kojim se bavimo, odnosno razvoja skijaškog turizma, i nadamo se da će što prije temperatura biti ispod nule kako bismo mogli ponovno početi proizvoditi snijeg ili, još bolje, da počne padati snijeg – kazao je direktor KJP “ZOI ’84.” Jasmin Mehić za Faktor. 

Doček Nove godine 

Ništa bolja situacija nije ni na Vlašiću. – Ove godine trudili smo se nizom manifestacija popraviti situaciju. Imali smo odlično otvorenje sezone i koncerte, a svi smještajni kapaciteti su bili puni. P

laniramo i doček Nove godine na otvorenom. Vlašić je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija za Novu godinu i mislimo da će u tom razdoblju kapaciteti ponovno biti popunjeni. 

Međutim, problem nastaje od 3. siječnja. Ako ne bude snijega, doći će do otkazivanja rezervacija, takva je praksa – kaže Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBŽ-a.