Željana Zovko: Ponovno pozivam na otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a

Foto: Media In

Dok idemo naprijed, važno je učiti iz lekcija iz prošlosti i razumjeti našu povijest, rekla je Zovko

Kako donosi Avaz, europska zastupnica i dopredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) Željana Zovko, u Europskom je parlamentu pozvala na otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a.

Također je uputila poziv o rasvjetljavanju zločina, kao i struktura svih totalitarnih režima.

Zovko je poziv uputila prilikom sudjelovanja na seminaru u organizaciji bugarskog zastupnika Andreja Kovatcheva pod nazivom “Ruski utjecaj na Zapadnom Balkanu: trajno nasljeđe totalitarnih tajnih službi i njihovih novih mreža utjecaja” u Europskom parlamentu.

Pozdravila inicijativu

Između ostalog, pozdravila je njegovu inicijativu o organizaciji seminara o toj temi. Istaknula da od početka njezina rada u ovom parlamentu kontinuirano poziva na rasvjetljavanje zločina i struktura svih totalitarnih režima.

– Totalitarni režimi iz prošlosti odavno su pali, ali domet njihovih tajnih službi i njihovih mreža utjecaja i dalje živi. Stoga ponovno pozivam na otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a kako bi se potpuno istražile i rasvijetlile postojeće strukture i njihovi zločini – rekla je Zovko, dodavši da je iz toga razloga putem svojih amandmana u sadržaj niza rezolucija uključila poziv na otvaranje arhiva u zemljama bivše Jugoslavije.

Razbijanje mreža

Mora se nastaviti podržavati rad povjesničara, arhivista i državnih institucija u otkrivanju i razbijanju ovih mreža, dodala je.

– Dok idemo naprijed, važno je učiti iz lekcija iz prošlosti i razumjeti našu povijest. Moramo biti u stanju prepoznati totalitarizam kakav jest, kako bismo se nosili s njegovim naslijeđem koje još traje u europskom susjedstvu – istakla je Zovko.