Zašto nam se ne kaže u kojoj su vodi u bocama pronađene bakterije kojih nije smjelo biti?

Prije sedam dana javnost je obaviještena da je u prodaji bila i voda u bocama koja sadrži bakterije koje ne bi trebala sadržavati, ali nam nadležni nisu kazali kako se ta voda zove i tko je njezin proizvođač.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prošloga je tjedna, na konferenciji za novinare, objavio da su analizirali 70 uzoraka vode u bocama te da su kod njih sedam pronađene bakterije koje ne bi smjele biti prisutne.

Tvrdi se da je sporna voda povučena s tržišta, ali se ne zna točno koja je to voda. To što nadležni još nisu obznanili taj podatak, izazvalo je znatan strah među građanima za svoje zdravlje. Koje su zdravstvene posljedice po one koji su pili spornu vodu?

Veći broj građana obratio se redakciji Klix.ba u potrazi za informacijom o tome – koja je voda u pitanju. Nisu izostale ni reakcije na društvenim mrežama. Među tim reakcijama je još jedno pitanje: Zašto se uopće radila analiza ispravnosti te vode, ako nadležni ne žele, neće ili ne smiju priopćiti koja voda se smije piti, a koja ne smije ?

Javno zdravlje jedno je od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji prioritet i nadležni bi morali djelovati u skladu s njim. Daljnji izostanak potrebnih podataka dodatno će potaknuti sumnju javnosti da javno zdravlje nije prioritet i dodatno povećati strah među stanovništvom.

Klix.ba je 18. studenog, dan nakon objave rezultata analize vode pakirane u boce, entitetskom Zavodu za javno zdravstvo poslao upit: u vodi kojih sedam proizvođača su pronađene bakterije koje ne bi smjele biti prisutne, tj. o kojim proizvodima je riječ, jesu li u opasnosti po zdravlje oni koji su do sada pili tu vodu i kako će se postupiti prema proizvođačima u čijoj vodi su pronađene bakterije?

“Odgovore nismo dobili do objavljivanja teksta, a objavit ćemo ako ih naknadno dobijemo”, kazali su s Klixa.

Federalnu upravu za inspekcijske poslove (FUZIP) također smo pitali o kojoj je vodi riječ, je li točno da je ona povučena s tržišta; ako jest povučena – kada, jesu li izrečene sankcije proizvođačima?

Odgovora još nema.