VESNA PUSIĆ NA STAROM MOSTU OPTUŽILA HRVATE DA SU POČINILI ZLOČIN RUŠENJA STAROG MOSTA I U NJEZINO IME

Inače boravi u Mostaru u svojstvu laureata gdje prisustvuje dodjeli priznanja “Mostar Peace Connection” koje joj dodjeluje Centar za mir i multietnički saradnju.

Nikad nisam vidjela pravi Stari most. Ovdje sam bila prvi put u proljeće 1996., kad je ovdje bio viseći, čelični, tzv. Košnikov most. Prijatelji su me doveli do mosta i ostavili me da idem sama preko njega”, rekla je.

“Za mene ovaj most ima veoma osobno značenje i igrao je jednu od presudnih uloga u mojoj odluci da uđem u politiku. Nikad nisam vidjela pravi Stari most. Ovdje sam bila prvi put u proljeće 1996., kad je ovdje bio viseći, čelični, tzv. Košnikov most. Prijatelji su me doveli do mosta i ostavili me da idem sama preko njega”, rekla je novinarima bivša ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske, Vesna Pusić, te je dodala:

“Svi smo vrlo energično do tada, ali i danas, zagovarali teoriju o individualnoj krivnji za zločine i o potrebi individualizacije. Ali baš na ovom mjestu, na ovom mostu, ja sam razumjela u kojoj mjeri je to lakše zagovarati kada su zlodjela činjena u tuđe ime, a koliko je teže kad se pozivaju na tebe. Stojeći na tom mostu, i gledajući batrljke, pomislila sam kako ću svakako ući u politiku jer više nikad neću dopustiti da gori od mene rade takve stvari u moje ime. Zbog toga je ovaj most za mene veoma značajan, baš kao i Mostar. Drago mi je čuti da grad ipak živi i da je grad ipak pobijedio. Želim mu da pobijedi zauvijek”, rekla je Pusić