V. PRIMORAC: Poslovali smo pozitivno, a u 2023. želimo osigurati dodatna sredstva za povećanje plaća

Na kraju još jedne poslovne i kalendarske godine predsjednik Uprave HT Eroneta Vilim Primorac u intervjuu za Večernji list BiH govori o rezultatima i izazovima koje je donijela 2022., novim uslugama, aktivnostima i ulaganjima u infrastrukturu te planovima za budućnost. U iznimno izazovnim gospodarskim i drugim prilikama, Uprava HT Eroneta uspjela je poduzeće održati stabilnim te je još jedna godina završila pozitivnim rezultatom poslovanja.

Na samome koncu 2022. možemo ustvrditi da je ova godina bila dodatno obilježena snažnim izazovima iz vanjskog okruženja. Možete li nam, iz Vašeg kuta gledanja, pojasniti ključne utjecaje na ukupna ekonomska i poslovna kretanja?

Sasvim je jasno kako su prije godinu dana društvo i cijeli poslovni svijet bili fokusirani na rješavanje utjecaja djelovanja pandemije koronavirusa, a kao što sam nagovještavao u prošlogodišnjem intervju, evidentno je da su kretanja u tom segmentu išla u pozitivnom smjeru, pa su racionalno utemeljene procjene potvrđene nastavkom cjelogodišnjeg ekonomskog oporavka i u 2022. godini. U tom svjetlu, dosad objavljeni ekonomski pokazatelji nedvojbeno potvrđuju predviđanja o ostvarenju umjerenih i još respektabilnih stopa rasta ekonomskih aktivnosti na jugoistoku Europe i u BiH.

No tijekom godine, s eskalacijom energetske krize i ekonomskog usporavanja, pojavila su se nova ograničenja, značajnim dijelom vezana uz široke ekonomske implikacije invazije Rusije na Ukrajinu te s tim povezanog cijelog spektra mjera u međunarodnim ekonomskim odnosima, što se dodatno odrazilo na još intenzivniji inflatorni pritisak, s produljenim djelovanjem u drugom dijelu godine. Premda također treba naglasiti da je aktualni inflatorni pritisak u određenom dijelu rezultat i činitelja ekonomskog oporavka i rasta potražnje, zastoja u opskrbnim lancima te izrazito ekspanzivnih monetarnih mjera koje su prethodno primijenile  ključne središnje banke, pri čemu su i fiskalne mjere pokazivale značajan ekspanzivan karakter.

S obzirom na kretanja u EU i okruženju, došlo je do nastavka vrlo intenzivnog rasta vrijednosti vanjsko-trgovinske razmjene. Kako to komentirate?

Iako su zabilježene izrazito visoke stope rasta, značajnim dijelom to je produkt rasta cijena na međunarodnim robnim tržištima, uz visoku vrijednost USD-a, koji je također potaknuo viši rast vrijednosti vanjsko-trgovinske razmjene. U isto vrijeme, pokazatelji značajno ukazuju na oporavak domaće potražnje, s utjecajima na rast osobne potrošnje kroz nastavak porasta maloprodaje, pri čemu je, s relaksacijom epidemioloških mjera, tijekom proljeća povećana turistička aktivnost, s poticajem prema daljnjem ekonomskom oporavku. Uz to, postojeća razina ekonomske razvijenosti i izraženiji konvergencijski potencijal rasta prema prosjeku zemalja članica EU-a, rezultira nešto višim stopama rasta, pa je očito kako će ekonomski rast u 2022. godini ponovno kvantitativno premašiti vrijednost stope ukupnog rasta ekonomskih aktivnosti u Europskoj uniji.

Dakako, nastavak ekonomskog oporavka i ponajprije veća mobilnost korisnika te potreba korištenja komunikacijskih rješenja rezultira unaprjeđenjem prihodovnih kapaciteta telekomunikacijskog sektora i u ovoj godini. Stoga je ova godina s jedne strane obilježena daljnjim poboljšanjima i procikličnim utjecajem na poboljšanje performansi sektora, a s druge strane primjetno je snažno konkurentno djelovanje sudionika na tržištu u ponudi komunikacijskih rješenja u dinamičnom vremenu digitalne transformacije, koja očigledno obilježava današnji život zajednice u cjelini.

Kako HT Eronet odgovora na izazove iz okruženja? Koja su ključna obilježja poslovanja u 2022. godini?

Mogu ustvrditi kako se kontinuirano nastojimo prilagoditi impulsima s tržišta, a uz to,   respektirajući strateške odrednice i strateške ciljeve poslovanja, odgovaramo potrebama korisnika u konzumaciji suvremenih usluga i proizvoda HT Eroneta. Također, agilnim odnosom prema korisnicima i potrebama tržišta, na najbolji način ispunjavamo zacrtane ciljeve, kroz ponudu širokog spektra komunikacijskih usluga i proizvoda, prilagođenih potrebama naših korisnika. Isto tako, usluge i proizvodi koje nudimo tržištu predstavljaju najbolji omjer cijene i kvalitete, što nas već godinama izdvaja na tržištu, a također ukazuje na stalno potvrđivanje  liderskih karakteristika HT Eroneta.

HT Eronet u godini koja je iza nas bilježi rast baze korisnika te niz novina. Što biste posebno istaknuli?

Tako je. U postpaid i prepaid segmentu bilježimo povećanje baze korisnika, uz značajno povećanje prihoda u svim segmentima. U lipnju smo napravili redizajn SMART tarifnih modela. U fiksnoj, u uslugama IP i IPTV, bilježimo nastavak trenda rasta korisnika i prihoda, dok u POTS usluzi bilježimo pad, ali niži od pada tržišta. Također je povećana realizacija ICT usluga iz domene portfelja sigurnosti i partnerskih usluga, povećanje prodaje data tarifa te rast prihoda u prodaji internetskih paketa fiksne telefonije i novih usluga/tarifa (VPN Video nadzor) za poslovne korisnike. Spomenuo bih i proširenje Roaming opcija dodatnim zemljama koje uključuju i Katar (domaćina Svjetskog prvenstva u nogometu).

Vaš brend !hej proslavio je ove godine 20. rođendan, a HOME.TV napunio punih deset. Na koji ste način propatili te obljetnice?

Napravili smo niz promotivnih aktivnosti u sklopu 20. rođendana !hej-a gdje smo korisnike nagrađivali besplatnim razgovorima dodatnim mobilnim internetom (!hej ti poklanja 20 GB za 20. rođendan), darovima za pobjednike kvizova i najkreativnije korisnike koji osmisle najbolju rođendansku čestitku. Što se HOME.TV-a tiče, osigurali smo besplatno gledanje nove Superstar videoteke te besplatni Plus paket kanala. Tu je i produljenje ugovora za najkvalitetniji sportski sadržaj koji uključuje Arena Sport kanale, uz dodatne kanale za još više sadržaja za korisnike, i Sport Klub kanale.

S Ericssonom Nikolom Teslom ugovorili ste i završnu fazu projekta implementacije 4G/4G plus mreže. To je veliki korak, veliki je posao iza vas.

Tako je. Nedavno smo s Ericssonom Nikolom Teslom potpisali ugovore vrijedne više od 14,5 milijuna KM za nadogradnju i proširenje LTE RAN mreže te proširenje transmisijske mreže. Na taj smo način ugovorili završnu fazu projekta implementacije 4G/4G+ mobilne mreže, poštujući najviše sigurnosne standarde. Temeljem ovih ugovora povećat ćemo pokrivenost i kapacitete te našim korisnicima pružiti veće brzine i bolje korisničko iskustvo na putu prema 5G. Kao predvodnik digitalizacije u Bosni i Hercegovini nastavljamo ići ukorak s razvojem i ulaganjem u učinkovitu mobilnu infrastrukturu najviših performansi i kvalitete. Tako sagledavajući kretanja u 2022. godini, nedvojbeno se može kazati kako su ona obilježena nastavkom kontinuiranih ulaganja povezanih s digitalnom transformacijom i svime onim što donosi proces digitalizacije.

Inflacija je velika, troškovi života su u porastu… Što je s plaćama?

To su u današnje vrijeme najzanimljivija pitanja. Inflacija jest velika, troškovi života rastu u svim segmentima, čak i tamo gdje ne bi trebali. Neki koriste ovu situaciju i povećavaju cijene proizvoda ili usluga koji nemaju nikakve veze sa stvarnim uzročnicima.

Naše su plaće sve ove godine relativno dobre, a u posljednjih 15-ak godina im prosjek nije padao ispod 1700 KM mjesečno. Mi smo sve ove godine kontinuirano smanjivali broj djelatnika, i tako oslobođena sredstva koristili za povećanje plaća radnicima koje su predlagali njihovi rukovoditelji. Tako smo, samo u ovoj godini, povećali plaće za oko 270 radnika, i to 220 kroz povećanje koeficijenta, a 50-ak smo radnika nagradili kroz određene projekte.

U rujnu smo, nakon Odluke Vlade FBiH da neće oporezivati iznose do 1080 KM, što je federalni prosjek, isplatili radnicima jednokratnu novčanu naknadu od po 500 KM, te osigurali božićnicu za ovu godinu. Pri kraju smo izrade Proračuna za 2023. poslovnu godinu gdje želimo osigurati dodatna sredstva za otpremnine i povećanje plaća, oko 10%.

U ovom se trenutku razrađuju modeli – hoće li to biti linearno ili će se jedan dio sredstava odnositi na nagrađivanje radnika. Mi smo kompanija kojoj je radnik na prvome mjestu i to će uvijek biti tako.

HT Eronet je i u godini koja je iza nas podržao brojne projekte, sportske i kulturne manifestacije. Čestitamo na proaktivnosti.

Hvala vam. Za blagdane smo darovali djeci Mostara dvije božićne predstave, dali smo potporu Adventu u Mostaru koji je hvalevrijedan projekt, tu su i potpore Mostarskom proljeću, Danima hrvatskog filma Ivo Gregurević u Orašju, Mostarskom polumaratonu, Mediteran Film Festivalu, Mostar Summer Festu, HGSS-u… Dobili smo i posebno priznanje na ovogodišnjem Sajmu gospodarstva u Mostaru. Organizirali iznimno zanimljivu i posjećenu panel konferenciju „Inovacija u fokusu, nova generacija mogućnosti“. Na sajmu smo i testirali 5 G mrežu. Pokazali smo ponovno iznimnu društvenu odgovornost i osjetljivost kroz brojne projekte sa SUM-om, raznim ustanovama i udrugama i sl.

Što od HT Eroneta možemo očekivati u idućoj godini? 

Zasigurno su nam najbolji pokazatelj naši vrijedni i lojalni korisnici, a rast korisničke baze upravo je potvrda ispravnosti našeg pristupa, s konačnom potvrdom u samim rezultatima poslovanja. Stoga, na kraju ove poslovne i kalendarske godine, s velikim zadovoljstvom mogu ustvrditi kako smo, angažiranim i učinkovitim pristupom, uspješno odgovorili izazovima i u ovoj godini. Tako smo nastavili kontinuirano i uspješno ispunjavati ciljeve, a sve to uz iznimno zalaganje i predan rad zaposlenih, s primjenom najboljih praksi temeljenih na njihovoj visokoj profesionalnosti i stručnosti.

I iduće godine nastavit ćemo pojačano raditi i u svim sferama unaprjeđivati poslovanje, a od iznimnog je značaja da nas korisnici nastave prepoznavati kao kompaniju koja nudi komunikacijske usluge najviše kvalitete, kao i integrirana, cjelovita i istodobno jednostavna komunikacijska rješenja, prilagođena korisničkim potrebama.

Što biste poručili našim čitateljima, ali i korisnicima, poslovnim partnerima, cjelokupnoj javnosti?

Što se iduće godine tiče, s optimizmom gledamo prema provedbi zacrtanih ciljeva, s posebnim naglaskom na razvoj novih konvergentnih usluga i ICT rješenja te daljnji nastavak transformacije poslovnih procesa temeljenih na načelima izvrsnosti, uz, dakako, razvoj moderne infrastrukture i tehnologija u digitalnom vremenu. Zajedno s nastavkom pojačanih ulagačkih aktivnosti, uvjeren sam kako ćemo u 2023. godini tržištu ponuditi nove i modificirane usluge i proizvode, a sve s ciljem dodane vrijednosti u povećavanju komunikacijske razine usluga na našem tržištu. 

Ujedno svima želim sve najbolje u novoj 2023. godini, a ponajviše zdravlja i radosti, jer s tim dolaze i svi ostali uspjesi.