Uz tradicionalne na Rondou, u Mostaru još jedne neobične jaslice

Uz one tradicionalne postavljene na mostarskom Rondou, odn. Trgu hrvatskih velikana, na prekrasnom platou ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, nedaleko od ovoga mjesta, točnije na mostarskom Šetalištu gdje se odvija veći dio sadržaja ovogodišnjeg Adventa u Mostaru, osvanule su još jedne, uistinu neobične jaslice.

Ususret 800. obljetnici osnutka prvih jaslica na svijetu, postavili su ih Franjevački svjetovni red i Frama Mostar.

Neobične jaslice u šupljem deblu postavili su Franjevački svjetovni red i Frama Mostar

Franjevački svjetovni red i Frama donijeli su i postavili malene, ponizne i skrovite jaslice u srcu našega grada, u stablu koje ponosno stoji u središtu blještavoga šetališta. “Masivno i čvrsto stablo, naizgled tjelesnome oku je u svojoj prirodi ipak šuplje. U mračnu prazninu donijeli smo Dijete Isusa, Mariju i Josipa. Nenapadno. Iskreno. Gorljivošću duha. Onima koji ga traže i slučajnim pogledom prepoznaju govori da sve praznine ispunja Ljubav!” poručuju.

“Ako želiš da ovogodišnji Božić proslavimo u Grecciu, požuri se i brižljivo pripravi što ću ti reći. Želio bih obnoviti uspomenu na ono Dijete koje je rođenu u Betlehemu i na njegove potrebe i neprilike, tj. kako je bilo smješteno u jaslice i položeno na slamu u društvu vola i magarca da bi se to moglo tjelesnim očima gledati, pripovjedi sveti Franjo Asiški bratu Ivanu, čovjeku plemenitu, dobroga glasa a još boljega života.

Ako zapisa točno, Toma Čelanski u Prvomu životopisu, onda se to zbilo davne 1223. godine.

I tako jednostavnom ushićenošću nastadoše, prve jaslice na svijetu u zidinama grada na raskošno zelenome brdu ili kako ga od srca zovemo prvi Betlehem na svijetu – Greccio.

Čelanski zapisa dalje: Kad je vidio da je sve pripravljeno, obradovao se. Pripravljene su jaslice, donesena je slama, dovedeni su vol i magarac. Čast se ondje iskazivala jednostavnosti, uzvisivalo se siromaštvo, preporučivala se poniznost, a Greccio kao da postade novi Betlehem.

Mi, franjevci, ponosimo se Grecciom. Taj mali gradić odaje tajne naše karizme. Tako dalek, strm, malen, skriven i prirodan. Ponizan u svojoj laganoj raskoši”, napisali su na FB iz Franjevačkog svjetovnog reda.

Hercegovina 24; FB/Franjevački svjetovni red Mostar