Uskoro nova pravila za dobijanje njemačkog državljanstva: Dobra vijest i za Zapadni Balkan

Stranci koji žive u Njemačkoj više se neće morati odreći svog pasoša da bi dobili njemačko državljanstvo, a mogu podnijeti zahtjev nakon samo pet godina boravka u zemlji prema novim pravilima koje je izradilo ministarstvo unutrašnjih poslova.

U koalicijskom sporazumu vlada socijaldemokratskog kancelara Olafa Scholza pristala je uvesti “moderni zakon o državljanstvu”.

Ostali aspekti reforme uključuju olakšavanje uvjeta o poznavanju njemačkog jezika za određene skupine i ukidanje testa za stjecanje državljanstva starijima od 67 godina.

Trenutno stranci moraju živjeti u Njemačkoj do osam godina prije nego što mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo.

Prema spomenutom nacrtu, skraćeno razdoblje od pet godina može se dodatno skratiti ako kandidati mogu pokazati da su dobro integrirani, npr. izvanrednim uspjehom u školi ili na poslu, volonterskim radom ili posebno dobrim poznavanjem jezika.

Ukida se i ograničenje od 25.000 ljudi godišnje za dobijanje državljanstva u regulativi za Zapadni Balkan.

Kvota za državljane Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije bit će veća – 50.000 godišnje.

Inače, zbog ovakvog pristupu dobivanje državljanstva njemački desničari su iskazali nezadovoljstvo. Vođa opozicione parlamentarne frakcije Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU) Thorsten Frei (CDU) kritikovao je planirane izmjene.

“Njemački pasoš ne smije postati jeftina roba”, rekao je u izjavi za medije.

Njegova zamjenica Andrea Lindholz (CSU) je konstatovala da se strancima u Njemačkoj time uskraćuje podsticaj da se integrišu.