Turković i Cavusoglu o jačanju ekonomskih odnosa te realizaciji započetih projekata

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković boravi u službenoj bilateralnoj posjeti Republici Turskoj, priopćili su iz MVP BiH.

Turković je razgovarala s Mevlutom Cavusogluom, ministrom vanjskih poslova Republike Turske, nakon čega je održan susret izaslantava dva ministarstva. Na konferenciji za tisak nakon susreta u Ankari, ministrica Turković je izrazila zadovoljstvo što je gost ministra Causolua, dokazanog prijatelja Bosne i Hercegovine.

  • Bosna i Hercegovina je mala zemlja hrabrih ljudi, koja posebno cijeni prijateljsku i partnersku podršku koju joj nesebično ukazuje turski narod, pod liderstvom predsjednika Recepa Taiba Erdogana. Jačanje Turske, njene globalne i geopolitičke uloge, kao i njen ekonomski, tehnološki i svaki drugi napredak nas raduje – navela je Turković.

Tijekom sastanka posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomskih odnosa te realizaciji započetih projekata, uključujući i izgradnju autoceste Sarajevo – Beograd, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

  • U 2021. godini Turska je bila drugi najveći investitor u BiH. Naravno, ekonomsku suradnju trebamo jačati i tu vidimo snažnu volju sa turske strane. Komplicirano unutrašnje uređenje i složena politička situacija u BiH otežava ekonomsku saradnju. Naše dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja i imamo vrlo sadržajne odnose na svim nivoima – dodala je.

Republika Turska, kako je istakla, ima važnu i konstruktivnu ulogu na zapadnom Balkanu kroz investicije, ali i obnovu kulturnih veza. Istakla je snažnu podršku Turske na euro-atlantskom putu BiH.

  • Povijest povezuje naše dvije zemlje, a vjerujem da dijelimo i zajedničku budućnost u EU i NATO savezu. Prema nekim istraživanjima u Turskoj živi više od šest miliona Bošnjaka koji imaju porijeklo iz BiH. To je ogromno bogatstvo veza koje se ne smije zanemariti – poručila je ministrica.

Geopolitičke promjene u svijetu, posebno u Evropi kako je rekla, utječu i na situaciju u našoj zemlji.

  • BiH se nalazi na prekretnici i bez formiranja stabilne i široke probosanske koalicije i nastavka reformi ćemo skliznuti u destabilizaciju i nazadak. Sve to ukazuje da ulazimo u dodatno neizvjestan politički razdoblje. Uz jaku Tursku je i zapadni Balkan sigurniji i jači. Posebnu važnost pridajemo Antalija Forumu koji je našao put da objedini različite interese zemalja zapadnog Balkana i da na taj način doprinese sigurnosti čitave regije – poručila je ministrica Turković.

Ministar Cavusoglu je, između ostalog, poručio kako će Republika Turska nastaviti podržavati BiH i njene interese te aktivno raditi na povećanju trgovinske razmjene. On je dodao da Turska smatra da BiH treba i može formirati vlast nakon izbora bez stranog uplitanja. Također, uputio je poziv ministrici Turković da učestvuje na ovogodišnjem Antalija Forumu, navodi se.