Svjetska senzacija, balet Orašar, napunio Kosaču

Predivno je bilo sinoć u prepunoj Kosači u Mostaru, a nakon paljenja četvrte adventske svijeće, u bajkovitom predbožićnom ozračju, slušati i gledati jednu od najpoznatijih i najizvođenijih baletnih predstava na svijetu, Orašara, u izvedbi baletne trupe Ukrainian Classical Ballet.

Uz čarobnu glazbu Čajkovskog, mostarska je publika tako mogla prvi put doživjeti izvedbu ovoga djela iznimne popularnosti, za koje su na svim svjetskim izvedbama ulaznice redovito rasprodane tjednima unaprijed. Orašar je priča o djevojčici Klari koja ispod božićnog bora pronalazi neobičan dar: drvenog lutka kojim se razbijaju orasi. I potom kreće zajednička avantura Klare i njezina prijatelja Orašara.

Ova je božićna bajka ispričana tradicionalnom baletnom koreografijom jednog od najpoznatijih koreografa, baletnog majstora i dobitnika mnogobrojnih priznanja – Valerija Petroviča Kovtuna. Baletna trupa koja je izvela Orašara na pozornici Kosače je pak bila sastavljena od balerina i baletana, zaslužnih umjetnika Ukrajine. Naime, ovakav Orašar odjenut je u moderno ruho, jedinstvenim scenografskim i redateljskim rješenjima, fantastičnim dekoracijama i kostimima te suvremenim videoprojekcijama. Spomenimo samo kako je ovu izvedbu Orašara na tradicionalnim turnejama kroz Hrvatsku od 2019. godine, vidjelo više od 18.000 gledatelja.

 Izvedbu u Mostaru, poduprli su Grad Mostar i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije.

Na svom je FB profilu predsjednik Vlade HNŽ-a dr. sc. Nevenko Herceg napisao:

„Večeras smo Johann Sattler, Mario Kordić i ja, sa suprugama, uživali u zaista veličanstvenoj izvedbi Orašara u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače. Osjećam izniman ponos što je, i uz snažnu potporu Vlade Hercegovačko-neretvanske županije kao jednoga od glavnih pokrovitelja, ovaj vrhunski svjetski baletni komad večeras u Mostaru izveden odnosno našim sugrađanima darovan po prvi put…