SVI NAŠI DAYTONI: 27. obljetnica sporazuma koji je zaustavio rat u BiH

Opći okvirni sporazum za mir ili Daytonski mirovni sporazum službeno je potpisan na današnji dan, 14. prosinca 1995. godine u Parizu i njime je prekinut četverogodišnji rat u Bosni i Hercegovini. 

Potpisivanju sporazuma prethodio je dogovor 21. studenoga iste godine u Daytonu, u američkoj zračnoj bazi Wright-Patterson. Tim dokumentom Bosna i Hercegovina ustrojena je kao država tri konstitutivna naroda i ostalih.

Daytonski sporazum potpisali su glavni akteri mirovnih pregovora – predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman te predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma

Sve tri države nastale su raspadom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Sporazum se sastoji od 11 aneksa, među kojima je i Aneks 4 – Ustav Bosne i Hercegovine. Njime je potvrđen suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost Bosne i Hercegovine kao države. Određeno je da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i da je čine konstitutivni narodi Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno sa ostalima.  Aneksi sporazuma potpisani su samo na engleskom jeziku.

Prema sporazumu, Federaciji BiH je pripalo 51, a Republici Srpskoj 49 posto teritorije. Formiran je Distrikt Brčko, kao posebna teritorijalna jedinica. Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) je glavni autoritet u tumačenju sporazuma. No daytonsko ustavno uređenje BiH postalo je jedno od osnovnih problema u funkcioniranju moderne BiH, kao i prepreka na njenom putu prema euroatlantskim integracijama, piše Fena.

Inače, zanimljivo je da BiH nema originalni dokument Daytonskog mirovnog sporazuma koji je, nakon potpisivanja, u BiH donio tadašnji predsjednik Alija Izetbegović. Originalni je primjerak izgubljen u Predsjedništvu BiH i još nije pronađen. Zanimljivo, 27. obljetnica potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma pada na dan uoči odluke o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU.