SUTRA: Cjelovečernji plesni koncert „putujućeg muzeja“ – Ansambla Lado

Uvijek drag gost Hercegovine, nadaleko poznati i proslavljeni Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, ponovno dolazi u grad na Neretvi na Mostarsko proljeće 2023. – XXV. dane Matice hrvatske Mostar.

Naime, u suradnji Mostarskoga proljeća i Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače Lado će u ponedjeljak, 22. svibnja u Velikoj dvorani s početkom u 20 sati održati cjelovečernji plesni koncert. 

Ansambl Lado nacionalni je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), od kojih su neke stare i više od stotinu godina pa ga zato s pravom nazivaju i “putujućim muzejom”.U suradnji s brojnim etnokoreolozima i koreografima u dugom nizu godina nastao je impozantan koreografski repertoar s više od 100 koreografija, koje predstavljaju plesnu i glazbenu tradiciju svih dijelova Republike Hrvatske te tradiciju Hrvata, koji već stoljećima naseljavaju Bosnu i Hercegovinu, Vojvodinu, Crnu Goru.

  • Plesni koncert je događaj koji se ne propušta i o kojem se uvijek nanovo priča. Mjesto sjedinjenja umjetnika Ansambla Lado i publike samo je jedan od razloga da nam se pridružite na koncertu – navode organizatori dodajući kako su ulaznice za koncert Ansambla Lado u prodaji na blagajni Kosače.

FOTO: Ansambl LADO, službene fotografije