Što napraviti kada vas ugrize poskok, opeče meduza, ubode pauk ili otrovna riba?

Grizu nas zmije, napadaju krpelji, ubadaju pauci, pčele, ose, stršljeni, obadi, peku meduze, problem stvaraju otrovne morske ribe, ljeto svakako zna biti neugodno. Stoga opreza nikada dosta. Pri odlasku u prirodu obujte visoke cipele, obucite duge rukave i hlače. Pazite gdje stajete, ležite, sjedite. Ne uvlačite ruke u jame, rupe, ispod stijena. Hodajte sa štapom, tapkajte njime kako biste zmije upozorili na svoje kretanje. I uvijek sa sobom nosite vodu i mobitel.

ZMIJE

image

Poskokov ugriz prate jaki bolovi, vidljive su dvije točkaste ranice koje obično krvare. Ubrzo se lokalno javljaju otok, utrnulost i crvenilo, koje prelazi u manje ili više izražen krvni podljev. Ako je ugriz na prstu, otok se brzo širi na šaku, poslije nekoliko sati na čitavu ruku. Na mjestu ugriza mogu se pojaviti mjehuri ispunjeni krvavim sadržajem, a u kasnijem tijeku može doći do infekcije ili razvoja nekih drugih lokalnih komplikacija. Ugrizeni često prijavljuju glavobolju, osjećaj žeđi, povraćanje, proljev. Može doći do krvarenja iz desni, debelog crijeva, želuca, mokraćnog trakta, razvoja šoka s padom krvnog tlaka, te spuštanja očnih kapaka i poremećaja stanja svijesti.

Prva pomoć:

Ne isisavajte otrov

Mjesto ugriza treba isprati dezinfekcijskim sredstvom, s ozlijeđene ruke ili noge skinuti prstenje, ručne satove, narukvice. Ugrizeni se mora što manje kretati kako bi se smanjilo brže širenje otrova. Preporuka je da mu se oko mjesta ugriza na ekstremitetima stavi imobilizacija. Ni slučajno se ne smije igrati sa zarezivanjem rane, isisavanjem otrova; nužno je što hitnije doći do liječnika koji će pacijentu dati serum protiv zmijskog otrova.

KRPELJI

image

Ako su zaraženi, mogu biti vrlo neugodni za zdravlje ljudi. Ponekad na mjestu ugriza krpelja nastaju crvenilo i otok, a može doći i do infekcije. Čim ga primijetite, treba ga oprezno i što prije izvaditi na način da ga se zahvati pincetom što je moguće bliže koži. I povuče ravno prema gore. Krpelji znaju biti opasni, stoga pripazite kada hodate kroz šumu, prolazite kroz travu, grmlje… Od krpelja zaštitite i svoje kućne ljubimce.

ŽARNJACI IZ MORA

image

Naše je more dom i za nekoliko vrsta otrovnih “pravih meduza”, morsku mjesečinu, uhati klobuk i morsko pluće, koje su opasne zbog tankih lovki punih žarnika. Tu je i 16 vrta vlasulja, koje također mogu prouzročiti nevolje. Neposredno nakon kontakta može se pojaviti jaka prodorna bol praćena crvenilom, u čijem se centru nalazi blijeda kvržica. Primjetno je i stvaranje mjehurića, te tragovi lovki. Neki od općih simptoma su i koprivnjača (urtikarija), suzenje, curenje nosa, malaksalost, glavobolja, pospanost, vrtoglavica, povraćanje i proljev. U najtežim slučajevima može nastati šok i smrt.

Prva pomoć:

Ubod isperite morskom vodom

Ni slučajno se mjesto uboda žarnjaka ne smije ispirati slatkom vodom ili alkoholom, već isključivo hladnom morskom vodom, a potom alkoholom ili octom. Nakon toga se stavlja kortikosteroidna krema koja djeluju protuupalno. Ti su postupci obično dovoljni pri ubodu smeđe vlasulje ili morske mjesečine ili nakon uboda opasnijih žarnjaka. U slučaju nastanka općih simptoma, bolesnik se treba javiti liječniku, koji onda primjenjuje antihistaminike, kortikosteroide i lijekove protiv boli.

PČELE, OSE, STRŠLJENI

image

Uz zmije, to su najvažnije otrovne životinje, od kojih opasnost vreba iz otrovnih žlijezda, mjehura ili žalca. Otrov im sadrži neurotoksin po imenu melitin, a nakon uboda javljaju se bol, bijela papula s okolnim crvenilom i edemom, osjećaj žarenja, svrbež. Bol može biti praćen i anafilaksijom sa stezanjem grla, pritiskom u prsima, asmatskim disanjem, padom tlaka, urtikarijom, konvulzijama, gubitkom svijesti i čak smrću, obično u ljudi senzibiliziranih ranijim ubodima.

Prva pomoć:

Pomažu hladni oblozi

Poželjno je izvaditi žalac, staviti hladne obloge, antihistaminsku mast. U slučaju većeg broja uboda ili uboda na rizičnim mjestima, nužni su antihistaminici i kortikosteroidi. Ako se javi anafilaksija, nužan je adrenalin i antišok-terapija.

PAUCI

image

Najopasnija u Dalmaciji je crna udovica, koja se prepoznaje po crvenim pjegama. Gradi gnijezdo uz rubove jaraka, ispod kamena, u šupljinama drveća, u grmlju, a najčešće u žitu. Otrovne su ženke koje u štipaljkama imaju izvodne kanale otrovnih žlijezda. Njezin otrov djeluje na autonomni i središnji živčani sustav. Ugriženi prijavljuju bolove u regionalnim limfnim čvorovima, koji jačaju, zahvaćaju križa, trbuh, bedra. Ugrizeni ne može sjediti, obliven je znojem, izbezumljen zbog smrtnog straha, ječi, zbog bolova se baca po krevetu. Prati ga i crvenilo lica, otok kapaka, otežano disanje, polimorfni osip. Bolest traje tjedan dana, a može biti praćena komplikacijama u srčanih bolesnika, hipertoničara i djece.

Prva pomoć:

Što brže liječniku

Žrtvi treba dati analgetike i sedative te je što hitnije transportirati u zdravstvenu ustanovu. Nakon 10-20 minuta od dobivanja seruma, bolesnik osjeća olakšanje, a nakon tri sata slijedi potpuno ozdravljenje.

OTROVNE RIBE

image
image

Paukovke su najotrovnije ribe Jadrana. Kod nas žive četiri vrste otrovnih pauka, pauk bijelac u 90 posto slučajeva uzročnik trahinizma, te mrkulj, crnožig i žutac. Nakon uboda pauka javljaju se jaki bolovi koji postaju jači i šire se od mjesta uboda, traju 2 – 4 sata. Rana krvari, otok se širi, a među općim simptomima bilježe se i glavobolja, poremećaj srčanog ritma, kolaps, šok, respiracijski distres, te nakon dugotrajnih oteklina -invalidnost.

Prva pomoć:

Pomaže vruća voda

Iz tijela treba izvaditi zaostale dijelove bodlji i ubodeni dio uroniti u vruću vodu na temperaturu od 50 do 60 stupnjeva. Toplu koliko bolesnik može izdržati, a da ne bude opečen, te držati 30 – 90 minuta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*