SRBI U ŠOKU: Rusija se sprema priznati Kosovo?

Ruski predstavnik u Vijeću sigurnosti UN-a i iskusni diplomat Vasilij Nebenzja zaboravio je, slučajno ili ne, u svom govoru o Kosovu upotrijebiti termin koji koriste zemlje koje ne priznaju ovu državu, a to je termin tzv. “takozvano Kosovo”.

Kako se moglo čuti na snimku sjednice, Kosovo je sinoć za Vasilija Nebenzju bilo – Kosovo, bez uobičajenih termina koje su ruski predstavnici do sada koristili, poput “takozvano Kosovo”, “samoproglašeno Kosovo” ili neki drugi.

U govoru koji je trajao 10 minuta, Nebenzja je 20 puta spomenuo Kosovo, ali je koristio izraze “pokrajina”, “prištinske vlasti”, “Kosovo”, “regija”, što su Srbi, sudeći po objavama na društvenim mrežama, jako zamjerili, piše Klix.ba.

No Nebenzja je ocijenio da je Kosovo i dalje glavno žarište napetosti na Balkanu, dok se, kako je rekao, potiče atmosfera mržnje prema Srbima, a zapadne zemlje se ponašaju kao da Rezolucija 1244 ne postoji.

Dodao je da Rusija podupire misiju UN-a na Kosovu i istaknuo da se Rusija zalaže za obostrano prihvatljivo rješenje za Beograd i Prištinu.

Blic navodi da je Rusija u raspravi o Kosovu u Vijeću sigurnosti UN-a “držala stranu Srbiji”, ali je procijenio da je to bilo “za oktavu niže ublaženom retorikom”. Osim toga, Blic je izračunao da je Nebenzja u svojem desetominutnom govoru čak dvadesetak puta spomenuo Kosovo, ali nijednom nije koristio termine poput “takozvano”, “lažna država” ili “projekt”, koje je upotrebljavao do sada. Nebenzja se poslužio bitno blažim epitetima kao što su “provincija”, “prištinske vlasti”, “Kosovari” i “regija”.

To je kod Aleksandra Vučića izazvalo blagu paniku, pogotovo zato što je stjeran u kut zbog sankcija, ali i zbog završne kosovske “glazure”.

Sve je počelo kada su moskovski mediji, uvelike oslonjeni na Kremlj, upozorili da im Aleksandar Vučić, nakon dugog otezanja, priprema sankcije, odnosno da će se priključiti kao zadnja europska država kandidat za članstvo u bruxelleskom klubu sankcijama protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu i, kako se kaže, uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s politikom Europske unije.

Vučić je na sto muka. Ne treba zanemariti ni da će, nakon punih sedam mjeseci od izbora, morati napokon objaviti sastav nove srbijanske vlade. Moskva mu je poslala popis ljudi koje bi ona voljela vidjeti na ministarskim funkcijama, a i Bruxelles ima svoju listu.

Danas, pak, ruski mediji otvoreno pišu o “srpskom nožu u leđa” Rusiji u slučaju da joj uvedu sankcije.

Podsjetimo da je nedavno u Beogradu boravio zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško, koji je upozorio Vučića da se ne igra sa sankcijama.

Pokušaji Vučićevih medija da zataškaju taj posjet, a pogotovo prijetnje Vladimira Putina i Sergeja Lavrova koje im je Gruško prenio, bili su tragikomični i bizarni.

Ozbiljno upozorenje Vasilij Nebenzja spomenuo je tobože uzgred, a na Vučiću je da procjeni je li Putin već pripremio crveni karton. Ili će opet za sve biti krive “ustaše”, “milogorci”, “Šiptari” ili “balije”.

Hercegovački portal