Sebija Izetbegović izbjegava smjenu, odbila preuzeti poštu, danas na adresu ide fizička dostava kurirom!

Sebija Izetbegović. Armin Durgut / Pixsell

Upravni odbor Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu 30. listopada priopćio je da je pokrenuo inicijativu za smjenu generalne direktorice Sebije Izetbegović.

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) priopćio je 30. listopada da je pokrenuo inicijativu za smjenu generalne direktorice Sebije Izetbegović, koja je na čelu ove ustanove bila od siječnja 2016. godine, donosi avaz.ba

Nema uvjete

Kao razlog za smjenu, navedeno je da Izetbegović ne ispunjava više uvjete za obavljanje te pozicije, nakon što su joj oduzete akademske titule, kao i profesura na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, navedeno je u priopćenju za javnost Upravnog odbora KCUS-a.

Izetbegović je obaviještena o odluci Upravnog odbora i ima osam dana da se pismeno izjasni o tome.

Ukoliko u tom roku ne dostavi dokaz da je redovna profesorica Medicinskog fakulteta, te da ispunjava ostale uslove, odluka Upravnog odbora će biti proslijeđena ministru zdravstva, odnosno Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na potvrđivanje.

No, iako joj je Upravni odbor KCUS-a službeno preporučenom poštom poslao odluku, ona ju je, kako saznajemo, odbila primiti s ciljem da se što više oduži proces njene smjene.

Doznajemo da će joj rješenje danas biti poslano kurirom te da će ga morati potpisati i preuzeti. 

Prethodni saziv Upravnog odbora KCUS-a, koji je imenovala vlada bivšeg premijera Fadila Novalića, stranačkog kolege porodice Izetbegović, nije smijenio Izetbegović ni pet mjeseci nakon oduzimanja akademskih titula.

Poništena zvanja

Prema Statutu KCUS-a, najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini, Izetbegović nije ispunjavala uvjete za poziciju generalne direktorice nakon što su joj poništena akademska zvanja.

Avaz.ba