SDA u središnjoj Bosni traži uklanjanje zastava Hrvata u BiH 

Vodeća bošnjačka stranka SDA zatražila je uklanjanje javno istaknutih zastava Hrvata u BiH u općini Novome Travniku u središnjoj Bosni, što je tamošnji načelnik Stjepan Dujo u srijedu ocijenio izrazom mržnje i negiranjem identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Uz magistralnu prometnicu u novotravničkoj općini na više mjesta postavljeni su stupovi sa zastavama Hrvata u BiH, koji se nalaze uglavnom na privatnome zemljištu. To je zasmetalo lokalnoj bošnjačkoj SDA koja je zatražila da Općinsko vijeće naloži načelniku iz HDZ-a BiH Stjepanu Duji uklanjanje hrvatskih zastava.

Načelnik Dujo ističe kako taj potez predstavlja smišljeno podizanje napetosti između Hrvata i Bošnjaka.

– Ovo je nerazumijevanje BiH kao države tri konstitutivna naroda, pa i mržnje prema drugima i njihovim identitetima, kao što je u ovom slučaju izraz mržnje od SDA prema hrvatskom narodu u BiH i identitetu hrvatskog naroda u BiH, rekao je Dujo u intervju za portal Dnevnik iz Mostara.

On nije isključio mogućnost da je upravo vodeća bošnjačka politička stranka inspirirala brojne ranije incidente, napade na obilježja Hrvata u BiH, zastave i spomen obilježja. 

Foto: Denis Kapetanović/Pixsell