SDA prijeti, Osmorka traži intervenciju Schmidta: Sutra ističe rok za potvrđivanje odluke o imenovanju Vlade FBiH

Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Još nije zakazana sjednica Predstavničkog doma. Više detalja očekuje se danas poslije sjednice Kolegija.

Rok za uspostavu Vlade Federacije BiH ističe sutra, a datum održavanja sjednice Zastupničkog doma Skupštine Federacije BiH na kojoj se očekuje potvrđivanje odluke o imenovanju Vlade, još nije poznat.

KADROVSKA RJEŠENJA

Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća Zastupničkog doma , potvrdila je za Oslobođenje da će se danas održati sjednica Kolegija Predstavničkog doma.

– Kolegij se održava sa ciljem utvrđivanja dnevnog reda i datuma sjednice Zastupničkog doma. O samom datumu održavanja sjednice i dnevnom redu nemoguće je bilo što reći dok ne budu utvrđeni, naglasila je.

Predsjednica FBiH Lidija Bradara je, podsjećamo, 31. ožujka potpisala odluku o imenovanju federalne Vlade. Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović je nakon sjednice Predsjedništva SDP-a koja je održana prekjučer i na kojoj se raspravljalo o spornim kadrovskim rješenjima, potvrdio da će dati suglasnost na imenovanje Vlade FBiH.

Kako je poznato, drugi potpredsjednik FBiH Refik Lendo neće dati suglasnost na imenovanje Vlade, jer u njoj ne učestvuje SDA, stranka iz koje dolazi.

Iz stranaka osmorke očekuju intervenciju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kako bi se deblokirao proces uspostave federalne vlasti. U federalnom Parlamentu nam je rečeno da još nije stigla odluka o imenovanju Vlade.

Iz SDA su upozorili da će, ukoliko se desi da predsjednica Federacije BiH odluku o imenovanju Vlade FBiH dostavi Predstavničkom domu bez potpisa oba potpredsjednika, protiv nje biti podnesena kaznena prijava.

– Predsjednica Federacije bi ovakvim postupanjem prekršila odredbe Ustava FBiH i počinila kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti. Prijava će biti podnesena i protiv odgovornih osoba u Parlamentu Federacije BiH, koje bi eventualno uvele u proceduru neustavni prijedlog odluke, priopćeno je iz SDA.

Nadalje iz te stranke ističu kako je poštivanje vladavine zakona, propisanih procedura, a naročito temeljnog pravnog akta – Ustava FBiH, nulti prioritet i interes svakog građanina koji živi u ovom entitetu.

ANARHIJA I BEZAKONJE

Podsjećaju da su Ustavom FBiH, uz ostalo, definirani i osjetljivi međunacionalni odnosi i balansi, odnosno prava konstitutivnih naroda, uključujući i Bošnjake koji u FBiH čine 70,4 posto stanovništva i koje u ovoj fazi formiranja vlasti predstavlja Lendo.

– Kršenje Ustava vodi ka pravnoj anarhiji i bezakonju sa nepredvidim posljedicama i ono mora biti zaustavljeno svim dozvoljenim sredstvima, poručeno je iz SDA.

Podsjećamo da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije izrazio očekivanje da će do 6. travnja biti formirana federalna Vlada, donosi Oslobođenje.