Sarajevo, Banja Luka i Tuzla – među najskupljim gradovima za život u Europi; Basel na čelu ljestvice

Na rang listi najskupljih gradova za život u Europi, prema podacima sa stranice Numbeo, našla su se i tri grada iz Bosne i Hercegovine.

Prilikom rangiranja gradova vodili su se cijenama u restoranima i trgovinama, cijenama javnog prijevoza, režija, zdravstvene zaštite, najma i slično, a kako bi dobili ukupan indeks troškova života. Rangirano je 238 gradova.

Prvih šest gradova s najvećim indeksom troškova života oni u Švicarskoj, a slijedi ih pet norveških. Grad s najvećim indeksom troškova života u Europi je švicarski Basel. 

Prema toj ljestvici, najskuplji grad za život u Bosni i Hercegovini je Sarajevo, na 206. poziciji između 238 rangiranih gradova i indeksom troškova života od 38,6. Sa indeksom troškova života od 36,6, našla se Banja Luka na 223. mjestu. Na popisu 238 gradova iz Bosne i Hercegovine svoje mjesto našla je i Tuzla na 227. mjestu i s indeksom 35,5.

Usporedbe radi, najskuplji grad za život u Hrvatskoj je Zadar na 14. mjestu s indeksom troškova života od 53,2 i zauzeo je 141. mjesto, Dubrovnik se nalazi na 145. mjestu, Zagreb na 150. mjestu, Rijeka na 172., Split na 173. te Osijek na 189. mjestu, prenosi Večernji list BiH.