Romski trubači osvanuli čak na splitskoj Rivi

Neplanirani gosti svirači pojavili su se na Rivi. Danas na Badnji dan. Tužno da ne može tužnije. Otkad su galama i lupanje dragačevskih truba postali katolički običaj za mirnu tihu noć? Za Badnjak koji je blagdan promišljanja dolaska živog Krista? I kakve veze to ima s tradicijom ovih prostora?

Uz Božić se veže tiha božićna pjesma, baš kako govori Tiha noć, a čija je ovo tradicija i kakav je ovo cirkus? Vidimo samo jednu žensku osobu na snimci dalmatinskog portala kako im plješće i “baca” se u ritmu teme iz serije Otpisani koju ovi pokušavaju “otfalširati”. Možda nekome jesu pojam Božića dragačevske trube i Otpisani, ali, nasreću, vidimo dosta građana kako žele što prije proći s čuđenjem na licu.

I kod nas u Hercegovini su se pojavljivali prethodnih godina. Da nije tužno, bilo bi smiješno. Kakvi srbijanski/romski trubači na Božić!? Jesu li oni tu došli baš slučajno ili možda da nas nauče nekim drugim običajima?

dalmatinski portal

Dosta je upitnika, a malo odgovora. Bilo kako bilo ovaj vas portal časti izvedbom Tihe noći, Akademskog zbora Pro musica iz Mostara.