Proizvodi čapljinske ‘Laste’ od idućeg tjedana i na policama trgovačkih centara u Sloveniji, najavljena nova zapošljavanja

Nakon manje od godinu dana otkako je ponovno otvorena, tvornica keksa i vafla Lasta u Čapljini bilježi odlične reakcije potrošača, njihovi pojedini proizvodi već su postali lideri na tržištu, a od sljedećeg tjedna moći će se naći i na policama trgovačkih centara u Sloveniji.

Lasta dnevno može proizvesti i do 2 500 000 komada keksa, a godišnji kapacitet tvornice trenutno je 13 000 tona. S obzirom na to da su “Lasta keksi”  krenuli na tržište u veljači 2022., a “Lasta vafli” tek na jesen, iz te tvornice kažu kako su izuzetno zadovoljni reakcijom tržišta.

–  Neke kategorije kao što su štrudle i krem štapići nadmašili su naša očekivanja i planove. Pa prema tome, možemo očekivati daljnji rast Lasta udjela na tržištu – kazali su u razgovoru za Fenu iz čapljinske tvornice i dodali kako su im kupci potvrdili svoje zadovoljstvo time što su pojedini Lasta keksi postali lideri na tržištu.

Dolaskom Laste na tržište u nekim je kategorijama došlo do apsolutne promjene, a npr. kategorija štrudli narasla je za 2,5 puta. Njihovi trenutačno najprodavaniji proizvodi su štrudla smokva i krem štapići, a kako kažu, ti su proizvodi pokazali najbolje rezultate i najveći su predstavnici prepoznatljivosti Laste.

– Ostali proizvodi također imaju odlične rezultate što pokazuju svakodnevne potrebe tržišta. Od dominantnih noviteta je štrudla od čokolade i krem štapići bijela čokolada na koje su potrošači jako pozitivno reagirali. Kao i do sada, prateći trendove i potrebe potrošača donosimo tržištu nove proizvode, rađene po najnovijim tehnološkim dostignućima i s vrhunskim sastojcima, a s dozom tradicije tako možemo najaviti da nam uskoro dolazi Linđo sa šećerom. Vjerujemo da jedino tako ‘Lastu’ možemo dugoročno planirati i održati na tržištu – ocjenjuju iz Laste.

 Naglašavaju i kako, nakon manje od godinu dana, ne mogu govoriti o velikim prihodima jer je, navode, godina iza njih uključivala finalizaciju investicije u proizvodnju, pozicioniranje proizvoda na tržište i marketinška ulaganja.

No napominju kako je prema prvim brojkama i strateškim planovima za dulji vremenski period, Lasta na putu da postane najznačajniji element Violeta prometa.

Kad je u pitanju izvoz, ističu kako je prirodno da su se “Lasta” proizvodi nakon BiH ponudili zemljama u regiji, jer je i povijesno to “Lastino stanište”.

– Od početka rujna ‘Lasta’ se prodaje na tržištu Hrvatske. Nakon toga Lasta se proširila na tržište Crne Gore, a sljedeći tjedan moći će se naći na policama trgovačkih centara u Slovenije. Ovako velik projekat i ‘Lasta’ kao brand nam ne dozvoljavaju da pravimo ogromne korake, već idemo tržište po tržište, analiziramo podatke i donosimo odluke za dalje. Cilj nam je širenje i dalje u EU, najprije na tržište Austrije –  rekli su iz Laste.

Komentirajući povećanje troškova proizvodnje, ocjenjuju kako je “Lasta možda poletjela u najgorem mogućem trenutku što se toga tiče povećanja cijena sirovina i energenata”, no da su im dosadašnja iskustva u nabavi, transportu i pregovaranju omogućili optimalnu poziciju cijena na tržištu.

– Ono što nam u tome pomaže još je visoka automatizacija tehnološkog procesa kao i činjenica da električnu struju dobivamo iz 2.000 solarnih panela koji se nalaze na krovu naše tvornice. To sve vodi ka konkurentnijem proizvodu”, kažu iz čapljinske tvornice.

Nova radna mjesta

Paralelno s rastom asortimana i prodaje u toj tvornici raste i potreba za radnom snagom.

Osim zanimanja u proizvodnji raste broj zaposlenih u vezanim djelatnostima kao što su distribucija, prodaja i marketing.

Prema dosadašnjem iskustvu na jednog radnika u proizvodnji u današnje vrijeme modernog poslovanja, dolazi sedam zaposlenika u lancu, ističu iz Laste te dodaju kako s obzirom na strategiju rasta i razvoja “Laste” broj zaposlenika može samo ići uzlaznom putanjom.

Rast prehrambene industrije u BiH 

Upitani na kraju za mišljenje o prehrambenoj industriji u BiH i može li ona dalje rasti, kažu kako ta industrija može i treba rasti te da potrošači trebaju imati domaćeg dobavljača.

– Violeta grupacija, kao i do sada, ne odustaje od investicija i to nas čini uspješnim i drugačijim. Prehrambena industrija u BiH može i treba rasti, potrošači trebaju imati domaćeg dobavljača. To nam je pokazala i pandemija koliko je važno imati vlastite izvore proizvoda. Iz svih tih situacija jasno se vidjelo da samo domaća proizvodnja znači tržištu stabilnost – zaključuju iz Laste.