Prije 18 godina napustio nas je Karol Wojtyla, papa Ivan Pavao II.

Na današnji dan prije 18 godina (2. travnja 2005.), u 21 sat i 37 minuta umro je Karol Wojtyla, papa Ivan Pavao II. Uzrok smrti bio je: srčani zastoj uslijed hipotenzije i nedovoljne cirkulacije izazvane septičkim šokom. Papa, koji je umro u svome domu u Vatikanu, posljednji je put progovorio na poljskom: “Dopustite mi otići u Očev dom”.

Nekoliko dana prije smrti, primio je bolesničko pomazanje od svog prijatelja i tajnika Poljaka Stanisława Dziwisza. Dok je umirao, deseci tisuća ljudi okupili su se na Trgu sv. Petra u Rimu. Ivan Pavao II. ostavio je pisanu oporuku. Pokopan je 8. travnja 2005. godine u bazilici sv. Petra u Vatikanu, a njegovo tijelo bilo je položeno u lijes izrađen od drva čempresa.

Na papinu pokopu okupio se najveći broj stranih državnika u povijesti. Ivan Pavao II. proglašen je blaženim 1. svibnja 2011, a svetim 27. travnja 2014. na Nedjelju Božanskog milosrđa, koje je toliko štovao.

Papa je posjetio Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku ukupno pet puta. Sarajevo je posjetio 1997. godine, a Banju Luku 2003. godine, kada je proglasio blaženim Ivana Merza.

Hrvatsku je posjetio tri puta. Prvi put u Hrvatsku je doputovao još dok su ratne rane bile još svježe. Bilo je to 10. rujna 1994. godine, a tada je stigao kao “hodočasnik pomirenja”.

Drugi pohod Ivana Pavla II. bio je od od 2. do 4. listopada 1998. godine. Imao je posebno povijesno značenje zbog proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim. Treći posjet Hrvatskoj 2003. ujedno je jubilarno, 100. apostolsko putovanje Ivana Pavla II. Tada je posjetio Dubrovnik, Osijek, Đakovo, Zadar i Rijeku.

Papa Ivan Pavao II. bio je poznat kao veliki prijatelj i zagovornik hrvatskoga naroda.

Hercegovina24/Izvor: narod.hr