PRIČA IZ DJETINJSTVA: “Iko, Ikina ti sveca, što si to uradio!?”

Ekskluzivno iz New Yorka: fra Iko Skoko

Na 5. aveniji u New Yorku Cityju velika je trgovina Puma! Često svratim u nju, iako ne mislim ništa kupiti. Veže me Puma s jednim događajem iz djetinjstva…

Bio sam osmi razred, 1977./78.! Otvorila se trgovina obuće Puma u Vrgorcu. Popularne su bile bijele njihove patike. Svi mi, osmoškolci, htjeli smo takve Pumine tene. U Vrgorcu je radila moja susjetka pok. Mladenka Markotić Stankova s Gaja – tako se zvao dio moga zaseoka Graca u selu Grabu (općina Ljubuški). Ona bi kupila i ponijela te patke onima koji su je zamolili i dali novac. I ja sam htio takve patike! Bile su skupe. Čekala se prigoda – kad bude u kući novca, moja majka, pok. Danica, zamolit će Mladenku da mi kupi takve patike. Nekako se skupio novac, Kako – ne sjećam se… Možda se duhan predao na vagu. Mater zamolila Mladenku Stankovu da kupi patike za mene.

Došle su u lijepoj kutiji. Bijele! Drago meni. Tada smo mi, djeca, nosili obuću dok se ne podere – oko tri mjeseca – pa se kupe druge tene. Patike, te bijele Pumine, Mladenka je kupila subotom. U ponedjeljak bila kiša. Školsko igralište u Vitini bilo zemljano. Moj razred igrao nogometa pa i ja. Naravno, patike se isprljale! Nije bilo ni jedne bijele točke na njima. Došao ja kući. Mater pogledala patike. One crne. Reče: “Iko, Ikina ti sveca, šta si to uradio! Jesam ti ih kupila da igraš u blatu ili da u njima ideš u školu?”

Ja sam sam slegnuo ramenima. Znao sam kad kaže: “Iko, Ikina ti sveca…”, da je ljuta i da će biti šibanje. Međutim, nije me toga puta išibala. Bilo mi je žao kad sam vidio njezin pogled.

Možda, da me je išibala, ja sada ne bih navraćao u trgovinu Puma, na 5. aveniji u New Yorku!

TEKST I FOTO: fra Iko Skoko/ Hercegovina24