Preminuo papa Benedikt XVI.

Benedikt XVI. (95), Joseph Ratzinger, umirovljeni rimski papa i bivši poglavar Katoličke crkve, umro je danas u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanskom Gradu, piše Jutarnji list.

Očekuje se da će sprovodnu misu za pokojnoga papu emeritusa u Papinskoj Vatikanskoj bazilici sv. Petra predvoditi poglavar Katoličke crkve papa Franjo, a ne kardinal dekan Kardinalskog zbora, inače predviđen za tu dužnost kada umre vladajući papa.

Peter Seewald, njemački novinar i službeni biograf Josepha Ratzingera svojedobno je objavio da je Benedikt XVI. odredio da bude pokopan u istu grobnicu u kripti Vatikanske bazilike svetog Petra u kojoj je do svoje kanonizacije bio ukopan sv. Ivan Pavao II., dakle pod reljef Bogorodice s Djetetom između dva anđela koji je izradio trogirski kipar Ivan Duknović.

Benedikt XVI. bio je poglavar Katoličke crkve nakon sv. Ivana Pavla II., od 2005. do 2014., kada se odrekao papinske dužnosti. Prije toga je od 1981. bio prefekt Kongregacije za nauk vjere, a još ranije (1977-1981) nadbiskup Münchena i Friesinga. Bio je istaknuti teolog, perit na Drugome vatikanskom koncilu (1962-1965) i sveučilišni profesor.

Da je krhko zdravlje umirovljenog pape kritično narušeno doznalo se tek iz riječi pape Franje na redovitoj Općoj audijenciji u srijedu. Potkraj pozdrava nazočnim hodočasnicima papa je, mimo prethodno zapisanih riječi, dodao neočekivano i poziv na „osobitu molitvu za papu emeritusa Benedikta koji u tišini podržava Crkvu“. Treba ga se „sjetiti, jer je veoma bolestan, moleći Gospodina da ga tješi i podrži u tom svjedočenju ljubavi za Crkvu sve do kraja”, kazao je papa Franjo, a prenosi J. list.

Hercegovina 24/ J. list