Predstavljena mapa najrizičnijih destinacija svijeta za putovanje; evo gdje je BiH

Lista najrizičnijih zemalja za putovanje u 2023. godini ističe Ukrajinu kao zemlju ekstremnog rizika, dok je većina zemalja Europe označena beznačajnim ili niskim rizikom, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

International SOS, tvrtka za zdravstvene i sigurnosne usluge, razvila je interaktivnu mapu kako bi upozorila potencijalne putnike i one koji dolaze na odmor na opasnije lokacije koje žele posjetiti.

Mapa sigurnosnog rizika koristi sustav označen bojama za procjenu svake lokacije u pet kategorija: beznačajna (zelena boja), niska (žuta boja), srednja (narančasta boja), visoka (crvena boja) i ekstremna opasnost (bordo boja).

“Ocjena sigurnosnog rizika procjenjuje prijetnju koju predstavljaju političko nasilje (uključujući terorizam, pobunu, politički motivisane nemire i rat), društveni nemiri (uključujući sektaško, zajedničko i etničko nasilje) kao i nasilni i sitni kriminal”, navodi se u opisu mape.

Također, predstavljeni su i drugi faktori, kao što su robusnost transportne infrastrukture, stanje industrijskih odnosa, djelotvornost sigurnosnih i hitnih službi i podložnost zemlje prirodnim katastrofama.

Podaci sugeriraju da je jedna od najvećih promjena od mape koja je napravljena za 2021. promjena sigurnosnog rizika Ukrajine nakon ruske invazije te je označena zemljom ekstremnog rizika.

Prema mapi, obližnje europske zemlje ne predstavljaju istu razinu rizika.

Također, podaci pokazuju da se svih šest najsigurnijih zemalja na svijetu nalazi u Europi te su Norveška, Danska, Finska, Slovenija, Švicarska i Island sve kategorizirane da nose “beznačajni” sigurnosni rizik.

Popularne destinacije za odmor u Australiji i Maroku karakteriziraju se “niskim rizikom”, Cancun u Meksiku je klasificiran kao “srednje rizičan”, dok je Haiti kategoriziran kao zemlja “visokog rizika” zbog društvenih nemira.

Što se tiče kategorije “ekstremnog rizika”, International SOS sugerira da su i Jemen i Afganistan ekstremno opasna mjesta za odmor.

Države kao Bosna i Hercegovina označene su kao zemlje niskog rizika, s tim da su pojedini gradovi Sandžaka u susjednoj Srbiji označeni narančastom bojom koja podrazumijeva srednju razinu rizika. Detalje mape možete pogledati na linku.