Prava najezda ljubomore iz istočnog susjedstva, nakon prolaska Hrvatske

Prolazak ‘vatrenih’ u daljnju fazu natjecanja odjeknuo je u svjetskim i regionalnim medijima, a čini se da srpskima baš i nije drago što odabranici Zlatka Dalića nastavljaju svoj put na Svjetskom prvenstvu.

“Koliko sreće ima Hrvatska! Vatreni nezasluženo dalje, o promašajima Lukakua dugo će se pričati”, objavio je srpski Kurir.

“Hrvati, vidimo se neki drugi put”, napisao je Blic misleći da će se Hrvatska i Srbija teško susresti u nokaut-fazi.

“Hrvatska slavi smotanog Lukakua”, naslov je na portalu B92, a srpski Alo! piše kako je Lukaku bio tragičar te da je Hrvatska kući poslala Crvene vragove.

Srbi o Hrvatima n SP – “ne navijam za njih pa nisu nam oni prijatelji” (Index video)

Ovo su samo neki od natpisa u srpskim tiskovinama. Što se točno događa, je li samo u pitanju ljubomora ili nešto drugo? Teško je sa sigurnošću kazati, ali zadnjih godina se u Srbiji događa jedno ozračje čiji je glavni autor predsjednik Vučić. Srbija se baš u svemu, što bi rekli u Dalmaciji, “pripetava” s Hrvatskom. On iznosi neke ogromne panoe po kojima crta u TV emisijama nekakve dijagrame, pokušava dokazati da Srbija ime bolje ekonomske rezultate od Hrvatske, bolji standard, bolju željeznicu, bolji BDP, ali nikako ne spominje duplo manju prosječnu plaću. Glavni provoditelji tok “natjecanja na kvarno s Hrvatskom” su Vulin- novo imenovani šef BIA-e. Zatim, Marić i Peconijeva Happy TV, ali i drugi mediji. Vi danas u Srbiji nemate medija koji nije Vučićev megafon, izuzev N1 televizije koja inače ima drugu misiju na ovim prostorima. Najbolja ilustracija medijske kontaminiranosti, koja ima za posljedicu konstantne napade na Hrvatsku je Televizija B92, koja je bila najveći oponent Vučiću. Sjetimo se Insajdera koji je uređivala Brankica Stanković, gdje nije dala u studiju doći do riječi Vučiću, koji je tada bio u oprbi- na temu ubojstva premijera Đinđića. Puštani su isječci u kojima on i Toma Nikolić netom prije atentata na Đinđića poručuju “I Tito je šepao na nogu prije smrti”, znamo da je Đinđić ubijen s gipsom na nozi. Sada je prosto gadljivo koliko se ti ljudi ulizuju Vučiću na B92 zadnjem bedemu oporbenih medija. Na Prvoj TV je za povraćanje ne samo guranje nogu u krupni kadar Marije Savić Stamenić, koliko njezin strah i podilaženje Vučiću u intervjuima, gdje ovaj drži monologe po 10 minuta, dok se njoj tresu i znoje ruke. Ima bezbroj tih primjera gdje kad je čak tema Ukrajinski rat, uvijek se nađe se prostora “umočiti” Hrvatsku.

Stoga ne čudi i ponašanje javnosti i užasne objave po mrežama koje dolaze iz Srbije. Pa i spominjanje klanja i sličnih budalaština. Također, vidljivo je nastojanje kopiranja Hrvatske, a najkomičniji je pokušaj stvaranja srpske Ivane Knoll.