
Obzirom da se nalazimo u vrijeme korizmenog posta za one koji su odlučili postiti cijelu korizmu, a idući tjedan dolazi i prvi od 13 utoraka posta zavjetnika svetom Anti Padovanskom, donosimo recepte posnih čorbica za jedan tjedan. Naime, ta jela “na kašiku” pospješuju nutritivnu kvalitetu obroka dok se posti i mijenjaju jednoličnost prehrane isključivo ribljim proizvodima, ma koliko oni bili zdravi.
1. Brza posna čorba
Potrebno je:
- 1 žlica ulja
- 1 žlica brašna
- 1 glavica crnog luka
- 400 grama mješavine povrća za rusku salatu
- so i biber
Priprema: Prodinstajte crni luk na ulju. Kada postane staklast dodajte mu 1 žlicu brašna pa sve miješajte i polagano dodajte vode. Dodajte i mješavinu povrća za rusku salatu. Začinite i kuhajte oko 15 minuta.

2. Juha od tikvica
Potrebno je:
- 1 glavica crnog luka
- 3 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 2 krumpira
- 2 tikvice
- 1 ljuta papričica
- sol i papar
Priprema: Na ulju pirjati luk i češnjak. Dodajte mrkvu, krumpir i tikvice. Zalijte vodom i prokuhajte. Dodajte ljute papričice i začine. Kad je kuhano, nakon 30 minuta izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte svježi peršin i poslužite.
3. Posni grah
Najzdravija verzija posnog obroka je posni grah.
Potrebno je:
- Luk
- Češnjak
- Mrkva, peršin, celer
- Grah
- Posolite i popaprite
- Ulje
- lovorov list
- paradajz koncentrat
- vegeta
- papar
- peršin u listovima
A kako ga pripremiti pročitajte ovdje:
Grah dan ranije namočite u lonac vode. Sutradan grah procijedite i dobro operite. Zatim u lonac stavite malo ulja (2 žlice) i propirjajte luk, mrkvu, peršin i celer. Dodajte grah, paradajz, vegetu i papar i zalijte vodom da se sve skuha. Dodajte 3 lista lovora i 1 svježu zelenu papriku. Pred kraj kuhanja dodajte sitno nasjeckani ili protisnuti češnjak, a paprike izvadite iz lonca. Dodajte što više svježeg peršina u listovima, a lovorov list možete izvaditi iz lonca.

4. Riblja juha
- 1,5 kg glave i repa šarana
- 200-300 g oslića
- 300 g ikra šarana
- 400 g luka
- 2-3 češnja češnjaka
- 200 g mrkve
- 50 g po osobi
- 50 g pastrnjaka
- 50 g celera
- 1-2 svježe cijele paprike
- 2 dl cijeđene rajčice
- 4 dl ulja
- 3 žličice soli
- 3 žličice sušenog začina
- 1 žličica mljevenog papra
- 2 lista lovora
- 1 vrećica začina za riblju juhu
- 4-5 l obične vode
- po želji mljevene ljute papričice
Priprema: U lonac stavite glave i repove šarana i jednu malu jesetru da se kuha. Jesetra je riba koja juhi daje poseban okus.
Kad voda prokuha kuhajte oko 10-15 minuta pa vodu procijedite i sačuvajte za juhu. Ostavite ribu da se ohladi pa mesu izvadite kosti. Luk sitno nasjeckajte, a ostalo povrće (osim paprike) naribajte.
Na ulju pirjajte luk, protisnuti češnjak i ostalo povrće dok se smjesa ne pretvori u pastu. Kad iscuri tekućina od povrća, dodajte malo procijeđene vode od ribe.
U zdjelu uspite sadržaj vrećice začina za riblju juhu i pomiješajte s 2 dl ocijeđene rajčice, postupno ulijevajući i miješajući da ne bude grudica, zatim dodajte 2-3 dl vode u kojoj se kuhala riba. Izmiksani začin ulijte u lonac s pirjanim povrćem i još kratko pirjajte uz miješanje pa ulijte vodu za ribu. Poklopiti i pustiti da prokuha, a kad prokuha dodati svježe cijele paprike, sol, papar, sušene začine i lovorov list. Kuhajte oko 5 minuta pa dodajte mrijest šarana (najbolje je kad ima i ikre i želea) koji rukama natrgajte na komade. Nakon 10 minuta u juhu dodajte očišćenu, kuhanu ribu i pustite da kuha još 15 minuta. Tijekom kuhanja kušati da li je juha dobro začinjena pa dodati začine po ukusu. Za pikantniji okus juhi dodajte malo ljute mljevene paprike.
Ne morate odmah dodati svu riblju vodu, već nakon dodavanja svih sastojaka procijenite kad je čorba zadovoljavajuće gustoće.

5. Geršlo juha
Potrebno je:
- 100 g prokulica,
- glavica luka,
- mali korijen celera,
- 2 male mrkve,
- 1 žlica hladno prešanog suncokretovog ulja,
- sol, papar, peršin.
- geršlo
Priprema: Na malo ulja prodinstati luk. Zaliti sa 1,5 litara vode, dodati geršlo i kuhati na srednjoj vatri dok geršlo ne omekša. Kad omekša dodati naribanu mrkvu i celer. Kuhajte još desetak minuta. Posolite, popaprite i pospite nasjeckanim peršinom.

6. Juha od rajčice
Potrebno je:
- Luk,
- mrkva
- sol i papar
- češnjak
- ljuta papričica
- zvjezdice od tjestenine
- 500 ml soka od paradajza
Priprema: Prethodno pirjajte luk, mrkvu i češnjak. Dodati sitno nasjeckanu ljutu papričicu i prodinstati zajedno sa začinima. Ulijte sok od rajčice i isto toliko vode. Kuhajte oko 10 minuta. Dodajte zvjezdice od tjestenine i svježi peršin te kuhajte još 5 minuta. Napomena: zvjezdice moraju biti posne bez jaja.

7. Posni slatki kupus
Potrebno je:
- 1 glavica češnjaka
- 1 glavica češnjaka
- 1 mrkva
- 2 svježe zelene paprike
- 2 svježe rajčice (može i sok od rajčice)
- 1 glavica kupusa
- Sol, papar, ulje, peršin
Priprema: Prodinstajte luk i mrkvu, dodajte papriku i rajčicu pa i njih prodinstajte. Na kraju dodajte kupus i sve zacine te promijesajte. Zalijte vodom i kuhajte oko 30 minuta. Ove recepte donosi Stil kurir.
Be the first to comment