Poljska odustala od aktiviranja Člana 4 NATO ugovora

Poljski premijer Mateusz Morawiecki kasno sinoć izjavio je kako je njegova zemlja odustala od planova za provedbu člana 4 Povelje NATO-a o hitnim konsultacijama u vezi s raketnim napadom.

-Tijek događaja i informacije koje smo dobili tijekom noći doveli su nas do zaključka da se ne radi o namjernom napadu na Poljsku. Prema našim trenutnim informacijama, nije bilo plana za napad na poljski teritorij i zato nismo aktivirali članak 4, već smo ga držali u rezervi – izjavio je Morawiecki i dodao da se Poljska svakako redovno konzultira s NATO-om.

-Kasno sinoć smo na sjednici Vijeća Odbora za nacionalnu sigurnost zajedno s predsjednicom odlučili provjeriti pretpostavke za primjenu članka 4. a da one postoje, naš veleposlanik pri NATO-u imao bi priliku iskoristiti to – dodao je Morawiecki.

Ranije je poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio kako postoji velika vjerojatnost da je projektil koji je pao na poljski teritorij pripadao ukrajinskoj vojsci te da, s obzirom na situaciju, vjerojatno nema potrebe za aktiviranjem članka 4 Povelje NATO-a.

Podsjetimo, u utorak je projektil pogodio područje u selu Przevodov, koje se nalazi blizu granice s Ukrajinom, ubivši dvoje ljudi.