Pokrenut sustav javnih bicikala u Gradu Mostaru

Foto: Grad Mostar

U sklopu biciklijade „Ćirinom prugom“ u nedjelju 26.3.2023. pokrenut je sustav javnih bicikala Nextbike u Gradu Mostaru. Gradonačelnik je zajedno sa velikim brojem okupljenih biciklista vožnjom kroz grad promovirao ovaj novi vid javnog prijevoza.

Kroz projekt koji je podržao Federalni fond za zaštitu okoliša Grad Mostar je nabavio 50 bicikala koja će biti raspoređena na deset lokacija. Riječ je o novoj generaciji Nextbike bicikala opremljenih pametnim lokotom za otključavanje i zaključavanje bicikla, GPS sistemom za praćenje, a najam bicikla će se vršiti jednostavno uz pomoć mobilne aplikacije.

Korištenje bicikla jako je jednostavno. Nakon što ste instalirali Nexbike aplikaciju na mobilni telefon i napravili korisnički račun, skenirajte QR code na stražnjem dijelu bicikla, potvrdite najam i lokot će se automatski otključati. Kada ste završili vožnju, dovezite bicikl na jednu od službenih Nextbike lokacija i spustite ručicu lokota/zaključajte bicikl. Vaš najam će biti automatski završen. Ukoliko tokom najma trebate zaključati bicikl, a da zaključavanje bicikla ne završi automatski vaš najam van službene lokacije (što je protivno pravilima), aktivirajte opciju “Parking” u mobilnoj aplikaciji, a zatim spustite ručicu lokota i zaključajte bicikl.

Važno je napomenuti da se bicikl može ostaviti samo na lokacijama koje ćete pronaći označene u aplikaciji i da se bicikl mora zaključati, u protivnom postoji mogućnost naplate dodatnih troškova.

Za najam bicikala možete koristiti jednu od tri opcije: jednokratna, mjesečna ili godišnja tarifa. Jednokratna tarifa predstavlja osnovnu cijenu za obračun najma koja iznosi 1 KM za pola sata vožnje. Za svaki novi započeti najam obračunava se naknada u iznosu 1 KM/30 min.

Mjesečna tarifa u iznosu od 10 KM i godišnja u iznosu od 35 KM uključuju 30 min dnevno besplatno. Nakon iskorištenih besplatnih 30 min, za svaki novi započeti najam obračunava se naknada u visini osnovne cijene 1 BAM/30 min.

Nextbike će građanima i posjetiteljima Mostara omogućiti korištenje bicikla kao jednostavnog, ekonomičnog i ekološki prihvatljivog oblika prijevoznog sredstva. Nadamo da će Nextbike sustav koji je jedan od najvećih bike sharing sustava u svijetu i prisutan je trenutno u više od 300 gradova u svijetu, zaživjeti i u našem gradu te da ćemo, kako je rekao gradonačelnik Kordić, kroz neko vrijeme u Gradu Mostaru imati više bicikala nego automobila.