Plenković i Čović: Riješiti ključna politička pitanja u BiH za reforme na europskom putu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović sastali su se u ponedjeljak u Zagrebu gdje su razgovarali o svim procesima koji slijede nakon potvrde novog Vijeća ministara BiH i daljnjim reformskim procesima nakon stjecanja kandidatskog statusa BiH.

Plenković i Čović naglasili su da je izbor Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara prigoda da bilateralni odnosi Hrvatske i BiH u sljedećem razdoblju budu podignuti na još jaču razinu.

Naveli su suradnju u pogledu zajedničkih infrastrukturnih projekata, jačanja bilateralnih trgovinskih, gospodarskih i ekonomskih odnosa, kao i prenošenju iskustava Hrvatske u procesu pristupanja i punopravnog članstva u EU, priopćeno je na internetskim stranicama hrvatske vlade.
 
Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH istaknuo je kako nova vlast na državnoj razini i partneri koji ju čine moraju završiti proces dogovora oko ključnih političkih pitanja.

Zaključeno je kako politički dijalog predstavnika sva tri konstitutivna naroda nema alternativu u postizanju dogovora o Izbornom zakonu BiH koji bi dao zamah u konsolidaciji unutarnjih odnosa te stvaranju pozitivnog ozračja za sve prijeko potrebne reforme u gospodarskom, ekonomskom i tehnološkom pogledu.

Čović je također zahvalio hrvatskom premijeru na svim naporima koje je poduzeo da se pomogne Hrvatima u BiH, kao i ključnom doprinosu u stjecanju kandidatskog statusa BiH za članstvo.
 
Predsjednik Vlade RH istaknuo je potrebu žurnog formiranja vlasti na svim razinama u BiH, osobito u Federaciji, kako bi se osigurala funkcionalnost svih institucija i države.

Naglasio je da politički predstavnici u BiH trebaju što skorije otvoriti temu reforme izbornog zakonodavstva kako bi se osigurala puna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg.

Dodao je kako očekuje kvalitetnu i učinkovitu suradnju Vlade RH i Vijeća ministara po nizu tema koje povezuju Hrvatsku i BiH, o čemu će razgovarati uskoro u Zagrebu s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto prigodom njezinog službenog posjeta Hrvatskoj.