Pet desetljeća barcoda kojim se napravila revolucija u globalnoj trgovini

AMERIČKA INOVACIJA

Barcode postoji 50 godina i izgledan je njegov skori kraj. Uspravnim crtama na ambalaži različitih proizvoda je napravljena revolucija u globalnoj trgovini.

Barcode se širom svijeta svaki dan skenira šest milijardi puta, odnosno svake sekunde se proda 70.000 proizvoda s barcodeom. Njime je ubrzana mogućnost provjere i praćenja proizvoda, kao i bolje upravljanje proizvodima. Drugim riječima, ovo je identifikacijska oznaka koja sadrži sve bitne podatke o onome što se prodaje, odnosno kupuje.

Norman Joseph Woodland i Bernard Silver su 1952. prvi patentirali barcode u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, američki inžinjer George Laurer je 1971. je usavršio tehnologiju barcodea i doprinio njegovoj komercijalizaciji.

Korištenje barcoda kao standarda za identifikaciju proizvoda u trgovini počelo je 3. travnja 1973. Barcode prvog proizvoda je skeniran 26. lipanj 1974. u američkoj saveznoj državi Ohio, a taj proizvod bile su žvakaće gume Wrigley koje se sada nalaze u Nacionalnom muzeju američke historije u Washingtonu.

Nevladina organizacija Global Standard 1 (GS1) upravlja barcode sustasvom i dva miliona kompanija su članice ove organizacije. GS1 svakoj od tih kompanija daje bacode za njihove proizvode. Kompanije plaćaju godišnju članarinu čiji iznos ovisi o prodaji, a koja u prosjeku iznosi 5.000 dolara.

No, u Global Standardu očekuju da će barcode uskoro biti potpuno zamijenjen QR kodom čiji je tvorac Japanac Masahiro Hara i koji može sadržavati znatno više podataka nego barkod. QR kod je razvijen 1994., a njegova ekspanzija je počela s pametnim mobitelima.

Izvor: klix.ba