PET CT pregled dvaput godišnje na teret ZZO-a

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) kontinuirano radi na proširenju prava osiguranika te je Upravno vijeće ZZO-a HNŽ-a donijelo odluku, a na prijedlog ZZO-a HNŽ-a, da se za unaprjeđenje prava osiguranika izdvoji dodatnih 450.000 konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH.

Kako je u razgovoru za Fenu kazala v.d. ravnateljica ZZO-a HNŽ-a Ana Vidačak, u fokusu rada Zavoda je osiguranik pa je u skladu s tim Upravno vijeće usvojilo prijedlog ZZO-a HNŽ-a o unaprjeđenju prava osiguranika, a ta promjena odnosi se na dijagnostičku pretragu PET/CT i na biološku terapiju.

PET/CT pretraga iznimno je bitna i značajna za onkološke pacijente, odnosno za tijek njihova liječenja.

– Zavod je osigurao pacijentima da u tijeku jedne kalendarske godine ovu pretragu, u slučaju potrebe, mogu uraditi dva puta na teret Zavoda, a do unatrag godinu i pol to je to bilo moguće samo jedanput – kazala je Vidačak.

Problem je predstavljalo to što su pacijenti morali snositi dio troškova pregleda, ako bi se pregled obavljao u zdravstvenim ustanovama izvan Federacije BiH.

– Konkretno, kada bi bili upućeni u Republiku Hrvatsku jedan dio troškova snosio bi Zavod, a preostali dio pacijent. Međutim, taj dio koji je snosio pacijent nije bilo mali i ljudi su se javljali i tražili pomoć od Zavoda. S obzirom da se radi o prilično skupoj dijagnostičkoj pretrazi, odlučili smo obaviti analizu koliko se pacijenata godišnje upućuje na ovu pretragu i koliko bi to financijski teret bio kada bi ga Zavod preuzeo na sebe – istaknula je.

U skladu s tim, donesena je odluka da Zavod snosi troškove u stopostotnom iznosu za prvi PET/CT pregled, te pedeset posto troškova ako ovu pretragu mora obaviti drugi put u tijeku godine.

Vidačak ističe kako se pacijenti primarno upućuju na pretragu PET/CT u zdravstvene ustanove unutar Federacije BiH jednako tako dva puta godišnje te da oba puta Zavod snosi troškove pregleda u cijelosti.

Unutar Federacije BiH postoji mogućnost da pacijent napravi pregled, odnosno dijagnostičku pretragu po tri modaliteta PET/CT, a za ostale modalitete ove dijagnostičke pretrage mora biti upućen vani, odnosno prema Republici Hrvatskoj.

Što se tiče procedure slanja i upućivanja pacijenata na preglede unutar HNŽ-a, Vidačak je istaknula kako tu nije bilo nikakvih promjena i da se ona nastavlja kao i do sada.

Nadalje, promjene koje su išle u smjeru unaprjeđenja prava osiguranika odnose se i na sufinanciranja biološke terapije.

– Unatrag godinu dana izdvojili smo sredstva za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar kako bi naši osiguranici, odnosno pacijenti, imali na raspolaganju biološku terapiju i imunoglobuline uvijek kada im to zatreba. Da pacijenti ne bi ostali zakinuti po pitanju rasterećenja što se tiče financijskog dijela, predložili smo, i to je usvojilo Upravno vijeće, da Zavod sufinancira biološku terapiju pacijentima čija se terapija ne nalazi na bolničkoj niti na listi Federalnog fonda solidarnosti. Prema važećem pravilniku, Zavod će snositi 50 posto troškova biološke terapije za odrasle osobe, a za djecu do 18 godina u cijelosti, odnosno sto posto – pojasnila je Vidačak.

Navela je kako će prema stručnoj procjeni oko 20 pacijenata ući u protokol sufinanciranja biološke terapije koju će podržati Zavod.

Na upit ima li ZZO HNŽ-a povratnu informaciju o tome jesu li rasterećene liste čekanja za radiološke pretrage MRI i CT preglede s obzirom da je Zavod prije tri mjeseca u tu svrhu izdvojio dodatna sredstva, Vidačak je navela kako imaju pozitivnu povratnu informaciju i od zdravstvenih ustanova i od pacijenata.

vecernji.ba/Fena