Ovo su božićni filmovi koje obožavamo

Foto Elle

Ovoga tjedna Elle redakcija za Hrvatsku donijela je listu njima omiljenih božićnih filmova. I ne, Sam u kući ne nalazi se na njihovoj listi all time favourites, iako ga, naravno, najčešće svatko od nas pogleda za vrijeme blagdana. Unatoč brojnim novim blagdanskim filmovima, pogotovo onima koje Netflix posljednih godina ‘štanca’ kao na traci, među omiljenima se nalaze dobri stari klasici s početka tisućljeća koji su se upisali na svaki popis ‘najboljih božićnih filmova’ ali i oni nešto starijeg datuma…Mora se priznati da će se većina složiti s njihovim izborom. Pa pogledajmo kako je redakcija Elle glasovala:

  • Ivona Čulo, CEO – Ne prođe godina a da barem jednom ne pogledam božićni klasik – Love Actually. Iznova me oduševi dijalozima i sjajnim humorom, kao i okupljenom glumačkom ekipom zbog čega je pravi božićni evergreen. 
  • Jelena Veljača, glavna urednica – Jedna od omiljenih knjiga mog djetinjstva, Male žene, 1994. pretvorena je u sjajan film sa sjajnom glumačkom postavom (Susan Saradon! Claire Danes! Kirsten Dunst! Winona Ryder! mladi Christian Bale! mladi Gabriel Gyrne!) koji jedva čekam pogledati s Lenom koja je konačno dovoljno velika za ovaj dragulj. A 2019. Greta Gerwig, IT redateljica trenutka, snimila je sjajnu verziju s Timothee Chalametom, Emmom Watson, Florence Pugh, Saorise Ronan, Lauron Dern i Meryl Streep. Ako mislite da neću za Božić gledati obje verzije back to back- grdno se varate!
  • Ivan Ilić, novinar i modni analitičar Predbožićna noćna mora (Nightmare Before Christmas), redatelja Toma Burtona, možda je nekonvencionalan izbor, no meni je ovo jedan od najdražih (božićnih) filmova ikada. Tim Burton i Božić su čudan spoj koji je dao prvi veći studijski film rađen stop animacijom, još davne 1993-e. Uz to ima fenomenalnu, toplu priču i savršen balans dark/light estetike. 
  • Lea Ladišić Marković, web urednica Uz sve one klišej božićne filmove koji se vrte na programu tijekom prosinca, i koji su vrsta guilty pleasure zadovoljstva (meni jedinoj u obitelji), božićni favorit kojeg uvijek iznova volim gledati je The Holiday – jer tko može odoljeti sjajnom Jude Lawu u društvu Cameron Diaz i Kate Winslet? Franšize su također namijenjene za blagdane – Harry Potter, a zatim i Gospodar prstenova koji je na rasporedu nakon Božića. 
  • Sara Mustapić, novinarka Božić je vrijeme zajedništva, zahvalnosti i obitelji, a film koji prati tu atmosferu i blagdanski duh je klasik Divan život, film iz 1946. godine koji je idealna opcija za obiteljsku filmsku večer. Svake godine me podsjeti na to koliko je veliko bogatstvo imati svoje bližnje i voljene pored sebe. 
  • Issa Kralj, novinarka U blagdansko vrijeme obožavam tople, humoristične i slatke filmove, a jedan od takvih je klasik Love Actually, kod kojeg me iznova jednako rastuži scena u kojoj Emma Thompson primi poklon koji nije namjenjen za nju, a obožavam i scenu s aerodroma na kraju filma… Naprosto je film u koji je utkan blagdanski duh, pokriva različitosti, sve generacije i društvene statuse čime pokazuje da je ljubav za sve nas jednaka.
  • Paola Božiković, novinarka Obožavam gledati animirane filmove i smatram da je dobar božićni animirani film namijenjen za sve uzraste. Moj favorit je The Night Before Christmas, koji me vraća u djetinjstvo i atmosferom donosi pravi božićni duh. Osim ovog naslova, obožavam poznate klasike poput The Holiday, The Christmas Chronicles, a tu je naravno i prvi dio filma Sam u kući, kojeg uvijek gledamo na Božić nakon obiteljskog ručka.

Tako je glasovao Elle, budno ćemo pratiti i ostala mišljenje, a na Vama dobru preporuku izbora filmskog repertoara za nastupajuće blagdane.