Ovaj LIJEK SE POVLAČI s tržišta Srbije: Utvrđeno da može izazvati tešku alergijsku reakciju, pa i smrt

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) oglasila se u toku dana i saopštila da se lek Folkodin povlači sa tržišta Srbije.

Kako B92.net neslužbeno saznaje, zamjene za Folkodin Alkaloid (folkodin) nema. Kako njihov izvor objašnjava, ukoliko i ima ovog lijeka na stanju, farmaceuti nakon zvaničnog pisma zdravstvenim radnicima neće smjeti da ga izdaju.

U pismu upućenom zdravstvenim radnicima navedeno je i sledeće:

  • Primjena folkodina u periodu do 12 meseci prije anestezije sa neuromuskularnim blokatorima povezana je sa rizikom od perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore.

Lijek Folkodin se koristi za ublažavanje akutnog nadražajnog, neproduktivnog (suvog) kašlja uzokovanog oboljenjima respiratornih puteva. Zamjene za Folkodin Alkaloid (folkodin) nema. Kako njihov izvor objašnjava, ukoliko i ima ovog lijeka na stanju, farmaceuti nakon službenog pisma zdravstvenim radnicima neće smjeti da ga izdaju.

Europska unija zabranila sirupe protiv kašlja koji sadrže folkodin


Lek hitno povučen u Srbiji: Desila se BIZARNA GREŠKA, ljudi su se se uhvatili za glavu kada su saznali ŠTA JE ZAMENJENO
Lek “folnak” povučen iz prometa

  • Nisu identificirane efikasne mjere za minimizaciju ovog rizika kod pacijenata koji su bili izloženi lijekovima koji sadrže folkodin. Zbog toga se lijekovi koji sadrže folkodin povlače iz prometa. Jedini lek koji sadrži aktivnu supstancu folkodin na tržištu Republike Srbije je lek Folkodin Alkaloid (folkodin), kapsula, tvrda, 10 mg.

Potrebno je da liječnici razmotre druge alternativne terapije i posavetuju pacijente da prestanu da koriste folkodin.

Takođe, u objavi se navodi da u slučaju anestezije koja zahtjeva primjenu neuromuskularnih blokatora, potrebno je da zdravstveni radnici provjere jesu li pacijenti koristili folkodin u poslednjih 12 meseci. Ukoliko jesu, u pismu se navodi da je “potrebno da budu svesni da su moguće perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore”.

Europska agencija za lijekove upozorila još prošle godine na ovaj lijek.
Europska agencija za lijekove (EMA) još u prosincu prošle godine preporučila je da se povuku lijekovi s aktivnom tvari folkodin, koji se primjenjuju u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja kod odraslih i dece. U Srbiji je u prometu lijek Folkodin Alkaloid u tabletama.

Agencija je utvrdila da ovi sirupi mogu izazvati veoma opasnu alergijsku reakciju tokom opće anestezije, dok u nekim slučajevima iznenadna i teška alergijska reakcija može izazvati smrt, navela je EMA.

(B92, Blic)