Ova tri fakulteta veliki su hit među maturantima

,

Kako donosi Večernji list, Logopedija je top izbor na kojoj će se ove godine za jedno upisno mjesto, od raspoloživih 50 upisnih mjesta, boriti 5,5 učenika. Iako svake godine, u cijeloj Hrvatskoj ima više upisnih mjesta na fakultetima nego je maturanata u školi, ove godine zbog manjeg broja učenika u sustavu manja je navala i na samo logopediju jer se lani za jedno upisno mjesto na zagrebačkoj logopediji borilo gotovo sedmero učenika.

Iako svake godine, u cijeloj Hrvatskoj ima više upisnih mjesta na fakultetima nego je maturanata u školi, ove godine zbog manjeg broja učenika u sustavu manja je navala i na samo logopediju jer se lani za jedno upisno mjesto na zagrebačkoj logopediji borilo gotovo sedmero učenika. Upravo zbog velikog interesa logopedija je visoko na ljestvici studija koji godinama već zaredom upisuje učenike s najvećim prosjekom iz srednje škole – lani je taj prosjek iznosio 4,76.

Ove godine više od troje učenika borit će se za jedno upisno mjesto na studiju animiranog filma i novih medija na  zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a top izbor među ovogodišnjom generacijom maturanata je i studij dizajna na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu. Taj se fakultet na ljestvici top izbora među ovogodišnjom generacijom nametnuo i studijem  Arhitekture i urbanizma, gdje će se za jedno upisno mjesto boriti više od troje učenika.

Visoko na ljestvici interesa je i stručni studij kriminalistike, ali i studij Aeronautika – modul vojni pilot na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti. Taj će smjer moći ove godine upisati tek 15 učenika, a zasad je taj smjer istaknulo 45 ovogodišnjih maturanata kao svoj prvi izbor fakulteta kojeg žele upisati.

Kada se izuzmu fakulteti koji nisu u Zagrebu onda ovogodišnja generacija iskazuje najviše interesa za smjer Grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti gdje će se za jedno upisno mjesto boriti 2,87 učenika i studij fizioterapije na Odjelu zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu koji ove godine upisuje 14 brucoša, dok ih je već sad 39 taj studij istaknulo kao svoj prvi izbor za upis, piše Večernji list.