Oralni se*s veći krivac za rak grla od pušenja

Tko je imao 5 ili 6 partnera, ima 8,5 veću šansu oboljeti…

U posljednja dva desteljeća, sve više raste broj oboljelih od raka grla u Velikoj Britaniji i SAD-u, zbog čega ga sručnjaci počinju nazivati pandemijom.

Hishman Mehanna, liječnik s britanskog Sveučilišta u Birminghamu rekao je kako se čak 70 posto oboljelih od raka grla razboljelo zbog HPV-a, virusa koji se prenosi spolim putem, piše Daily Mail, prenosi Danas.

Istaknuo je kako veći rizik od obolijevanja raka grlo imaju osobe s više seksualnih partnera, posebno kod onih koji češće prakticiraju oralni seks.

Dodaje kako je to najveći rizik, veći čak i od pušenja, nezdrave prehrane ili alkohola.

Najčešći tip raka grla koji se pojavljuje u krajnicima i stražnjem dijelu grla je orofaringeus.

HPV uzrokuje infekcije u stražnjem dijelu grla, ali u većini slučajeva te infekcije prođu same od sebe, iako ponekad mogu uzrokovati rak.

‘Oni sa šest ili više životnih partnera za oralni seks imaju 8,5 puta veću vjerojatnost da će razviti orofaringealni rak od onih koji ne prakticiraju oralni seks’, rekao je Mehanna.

Svake godine se u SAD-u dijagnosticira više od 50 tisuća slučajeva raka usne šupljine ili ždrijela, što uzrokuje više od 10 tisuća smrtnih slučajeva godišnje.

Međutim, broj slučajeva raste, do 1,3 posto godišnje u žena i 2,8 posto u muškaraca, prema Američkom društvu za rak.

U Ujedinjenom Kraljevstvu svake je godine više od 12 tisuća oboljelih od raka glave i raka grla, od čega ih umire četiri tisuće.

Većina karcinoma povezanih s HPV-om mogla bi se spriječiti cjepivom, no unos je i dalje ispod optimalnog.