Od ponoći Hrvatska ulazi u povijest: dobrodošao Schengen, zbogom najdražoj kuni

Od ponoći za Hrvatsku počinje novo poglavlje povijesti. Ova država i službeno ulazi u Schengen, a omiljenu valutu kunu zamijenit će euro.

Naime, Hrvatska je ušla u krug samo 15 država svijeta koje su istodobno članice EU-a, NATO-a, Schengena i europodručja.

Ove je godine Lijepa Naša proslavila tek 30. obljetnicu međunarodnog priznanja, obnovljena i oživljena nakon rata koji ju je opustošio i odnio mnoge živote.

“Nijedna država svijeta ne može biti više u žiži nego što će Hrvatska biti od ponoći”, s ponosom je izjavio premijer Andrej Plenković.

Zadnje su godine obilježene epidemijom covida, ratom u Ukrajini i mnogim krizama koje se nisu mogle ni zamisliti. Unatoč tomu, državljani Hrvatske od ponoći će moći svoju kavu platiti u eurima, sjesti u auto i bez kontrole otići, primjerice, u Njemačku. Za razliku od našeg okružja, koje će morati imati schengensku vizu. Hrvatska ulazi u šengenski prostor, što također donosi velike promjene.

Ukidaju se pogranične kontrole, što znači da će se hrvatski državljani moći slobodno kretati unutar Europske unije.

Što se pak hrvatskih državljana u BiH tiče, oni će moći pokazati hrvatsku osobnu iskaznicu ili putovnicu na, primjerice, graničnom prijelazu Bijača i uz želje za sretan put, imati otvorene rampe sve do Finske.

Hrvatskoj čestitke na Schengenu, kao i svim vlasnicima hrvatskih putnih isprava iz BiH i dijaspore.

Hercegovina 24