Najgora pića za zdravlje: izbjegavajte ovih deset napitaka, koliko god bili žedni

Ilustracija // Foto: Depositphotos.com

Niz svakodnevnih pića predstavlja rizik za zdravlje. Iako neka smatramo zdravima, zapravo bismo ih trebali konzumirati što manje.

Energetska pića i ona za prije vježbanja

Neki ih smatraju dobrodošlima uoči treniranja, no ova pića mogu povećati tlak i nivo stresa, navodi nutricionistica Kylie Ivanir. Osim toga, mogu ometati san, jer imaju velike količine kofeina i drugih stimulansa, piše 24sata.

Kokteli

Možda su ukusni, ali ljudi koji vole ova pića trebali bi razmisliti što piju jer prosječni slatki koktel ne sadrži samo alkohol već i fruktozni sirup. Nijedan od ovih sastojaka nije dobar za jetru.

Gazirana pića

Gazirana, slatka i slatka bezalkoholna pića iznimno su popularna u cijelom svijetu, ali dobro je poznato da njihovo pretjerano ispijanje nije dobro za naš organizam. Prosječna boca bezalkoholnog pića sadrži 60 grama šećera.

Ledeni čaj

– Ledeni čaj sadrži jednako šećera kao gazirana pića. Postoji veza između onih koji piju velike količine ledenog čaja i onih koji razviju dijabetes tipa 2 – izjavio je američki nutricionist Jinan Banni.

Sok s aditivima

Stručnjaci kažu da je uobičajeno za tvrtke koje proizvode pića dodavati u sok razne aditive te time piće dobiva samo dodatne prazne kalorije.

Pića s umjetnim sladilima

Umjetni zaslađivači poput aspartama i sukraloze loši su za mikrobiom i zdravlje naših crijeva.

Pića obogaćena nektarom agave

Agavin sirup je zaslađivač napravljen od soka biljke agave. Zamjena za šećer posljednjih je godina postala sve popularnija zahvaljujući svojim navodnim zdravstvenim prednostima u usporedbi s medom i šećerom. Međutim, prema Kylie Ivanir, radi se o visokofruktoznom kukuruznom sirupu koji se maskira kao zdravi alternativni zaslađivač. Naime, proizvodi od agave koji se prodaju u supermarketima obično sadrže 80 do 90% fruktoze. Obično jetra pretvara fruktozu u glukozu, ali preveliki unos znači da se ona pretvara u mast.

Frape

Možda su sve popularniji, ali frapei su puni šećera i masnoće. To su kombinacija šećera iz sirupa i zasićenih masti koji obično dolaze iz vrhnja.

Ledena kava

Ledene ili smrznute kave s mlijekom sadrže slične količine šećera kao ona gazirana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*