Mijenja se izgled i logotip TOBLERONA

Čuvene švicarske planine Matterhorn više neće biti na ambalaži također čuvene švicarske čokoladice Toblerone. Osim toga, najavljen je početak proizvodnje ove čokoladice u Slovačkoj

Glasnogovornica američke kompanije Mondelez International, koja je vlasnik ovog brenda, potvrdila je da će na ambalaži biti modernizirani logotip planine, ali da će na logotipu biti zadržan medvjed. Bit će zadržan i potpis jednog od tvoraca ove čokoladice Theodora Toblerona.

Osim toga, potvrdila je da na ambalaži više neće isključivo pisati “Proizvedeno u Švicarskoj (Swiss Made)” zbog toga što će dio proizvodnje biti u Slovačkoj. Međutim, nije jasno hoće li vizualne promjene na ambalaži biti na ambalaži svake čokoladice ili samo na onima koje su proizvedene u Švicarskoj.

Od 2017. u Švicarskoj su na snazi stroga pravila koja se odnose na oznaku “Proizvedeno u Švicarskoj” kako bi se onemogućile zlouporabe švicarskih brendova. Proizvodnja Toblerona u Bratislavi bi trebala početi u drugoj polovini ove godine. U međuvremenu se proizvodnja nastavlja u Bernu.

Toblerone je nastao 1908. godine, a tvorci su Theodor Tobler i Emil Baumann. Nazive čokoladice je kombinacija prezimena Tobler i italijanske riječi “torrone” koja označava med i bademov nugat. Ovaj brand je promijenio nekoliko vlasnika, a trenutno je u vlasništvu Mondeleza, piše portal swissinfo.