LIPOSUKCIJA

Foto internet

Što je liposukcija?

Liposukcija je kirurški zahvat kojim se uklanja višak masnih naslaga (adipozno tkivo) s posebno otpornih područja tijela s ciljem poboljšanja oblika tijela. Postupak pomaže pojedincima koji se osjećaju neproporcionalno zbog otpornih masnih naslaga koje narušavaju oblik njihova tijela.

Ako nakon liposukcije dobijete na tjelesnoj masi, masne naslage če se sporije nakupljati na obrađenim područjima budući da će na njima trajno biti uklonjene masne stanice. Liposukcija je učinkovita metoda preoblikovanja tijela uz kraći period oporavka u usporedbi s drugim invazivnijim zahvatima. Liposukciju je moguće obaviti na više područja tijela istovremeno i često se obavlja kao dodatak zahvatima pomlađivanja lica, grudi ili tijela.

Koja se područja tijela mogu obraditi liposukcijom?

Liposukcija nije metoda kojom se postiže gubitak tjelesne mase, već se koristi za uklanjanje masnih naslaga iz izoliranih područja tijela. Uglavnom se obavlja na područjima trbuha, bokova, leđa, nadlaktica, bedara, koljena i listova. Liposukciju grudi poželjno je obaviti u kombinaciji sa zahvatom smanjenja grudi.

Kako se radi liposukcija?

Vrsta anestezije koja se koristi prilikom liposukcije (lokalna, epiduralna ili opća) ovisi o čimbenicima kao što su: veličina i lokacija područja koje se obrađuje, želje pacijenta i opće zdravstveno stanje pacijenta. Kako bi se smanjilo krvarenje i razina boli, mješavina fiziološke otopine, lokalnog anestetika i adrenalina (tumescentna otopina) injicira se u masno tkivo hipodermisa. Masno tkivo usisava se pomoću šuplje cijevi koja ulazi u kožu kroz maleni rez (dužine nekoliko milimetara) koji se nalazi na skrivenim mjestima.

Tko su dobri kandidati za liposukciju?

Ako se koža može skupiti nakon liposukcije te se oblikovati oko smanjenog volumena tijela, zadovoljavajući rezultati neće izostati. Stoga bi pacijenti koji razmišljaju o liposukciji isključivo kao zahvatu preoblikovanja tijela trebali imati dobru kvalitetu kože. Neelastična koža sa smanjenim tonusom te izraženim strijama neće se moći dovoljno skupiti. U takvim slučajevima, izgled glatkog i ravnog tijela možemo postići jedino uz primjenu zahvata uklanjanja viška kože. Preporučujemo vam da odgodite liposukciju ukoliko planirate nastaviti s gubitkom tjelesne mase ili ako planirate trudnoću u bliskoj budućnosti.

Kako izgleda oporavak nakon liposukcije?

Manji zahvati liposukcije (primjerice na bradi) mogu se obaviti u obliku vanbolničkog liječenja pod lokalnom anestezijom. Veće količine masnog tkiva uglavnom se uklanjaju pod općom anestezijom i pacijentima se preporučuje ostanak u klinici preko noći na promatranju. Nakon operacije preporučujemo nošenje steznika kako bi se spriječilo nakupljanje tekućine i kako bi se oblikovalo preostalo masno tkivo. Steznik se mora nositi dva tjedna te se smije skinuti samo za vrijeme tuširanja, s kojim možete početi nakon dva dana. Nakon liposukcije očekujte da ćete u prvih nekoliko dana osjećati umjerenu nelagodu popraćenu oticanjem zbog koje ćete morati oralno primjenjivati analgetike. Uglavnom je potrebno tri tjedna da modrice nestanu i dodatnih nekoliko tjedana da nestane oticanje. Pacijenti se mogu vratiti na posao u roku od tjedan dana te nastaviti s fizičkim aktivnostima nakon tri tjedna. Konačni rezultati vidljivi su nakon nekoliko mjeseci kada se preostalo tkivo u potpunosti oblikuje.

Može li liposukcija ukloniti celulit?

Masno tkivo potkožja sadrži snopove vezivnog vlaknastog tkiva koje povezuje kožu s unutarnjim strukturama. Raspored i veličina tih snopova uglavnom je genetski određen i razlikuje se od jednog područja tijela do drugog i od jedne osobe do druge. Kod žena koje imaju celulit, ti vlaknasti snopovi, ili septe, orijentirane su više vertikalno u usporedbi s oblim snopovima koje vidimo kod muškaraca. Nadalje, sloj vezivnog tkiva slabiji je kod žena i s godinama je sklon dodatnom slabljenju, što omogućuje masnom tkivu da izbije prema van. Iako liposukcija nije specifično namijenjena uklanjanju celulita, ona može poboljšati izgled celulita na način da se stanji sloj masnog tkiva i da se umanji napetost kože.

Koji su potencijalni rizici liposukcije?

Komplikacije poput infekcija i krvarenja su rijetke nakon liposukcije. Postoji minimalan, ali potencijalno ozbiljan, rizik od ozljede unutarnjih organa kada zahvat obavlja neiskusni kirurg. Zabilježeni su i poremećaji krvotoka, koji mogu biti opasni po život, ali samo prilikom uklanjanje velikih količina masnog tkiva. Takve operacije nisu preporučljive budući da liposukcija nije zahvat koji je namijenjen za gubitak tjelesne mase. Potrebno je odgovarajuće iskustvo da se u odgovarajućoj mjeri ukloni masno tkivo tako da nakon zahvata nisu vidljivi asimetrija konture tijela ili nejednakosti na tijelu.

PRIJE – POSLIJE

Foto i tekst