Kupuje se na akcijama, građani jedva preživljavaju

Početak godine donio je novi rast cijena u Bosni i Hercegovini, a cijene proizvoda i usluga mjerene indeksom potrošačkih cijena u siječnju 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast za 0,5%. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine cijene su više za 14,1% te je godišnja inflacija blago pala u odnosu na prosinac, kada je iznosila 14,8%, objavila je Agencija za statistiku BiH. Na mjesečnoj razini najviše su poskupjeli hrana i bezalkoholni napici, i to za 1,2%. Na godišnjoj razini najveći rast cijena od 22% bilježi prehrana te stanovanje i režijski izdaci, koji su poskupjeli za 15,6%, piše vecernji.ba.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za siječanj 2023. nominalno je viša za 15,6%, a realno za 0,8%. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za siječanj 2023. u Federaciji BiH iznosila je 1208 KM, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku. Prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća za siječanj nominalno je viša za 2,4%, a realno za 2,1% u odnosu na prethodni mjesec. Statistički gledano, trebali bismo živjeti na istoj razini kao i prije, međutim, u stvarnosti nije tako. Budući da su se bh. građani još ranije odrekli luksuza, godinama kupuju samo najosnovnije, prvenstveno hranu koja je sada skuplja za 22%, tako da službeni rast plaća poskupljenja ne može pratiti. Potrošačka košarica za veljaču u BiH opet je građane ostavila bez riječi. Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za veljaču 2023. godine iznosi 2902,80 KM. Samo za hranu četveročlanoj obitelji trebalo je izdvojiti 1264 KM, dakle više od jedne prosječne plaće. Kupovna moć građana opada, čak i kad je hrana u pitanju. Kupuju se manje količine, dok sve više građana kupuje hranu na akcijama ili pak pred istek roka.

“Prije nisam gledala koliko što košta, samo sam stavljala u kolica, a sada prvo gledam cijene. Neke namirnice su toliko poskupjele da ih jednostavno više ne mogu priuštiti. Nekad su samo umirovljenici pratili akcije, kataloge i reklame da bi priskrbili jeftiniju hranu, sad to radimo svi. Nekada nisam obraćala pozornost na akcije koje imaju umirovljenici, no sada i to pratim. Otac mi je umirovljenik, pa uz odrezak od mirovine kupim namirnice i sebi i njima”, kaže za ‘Večernjak’ jedna čitateljica.

Život velikog broja bh. građana sveo se na potragu za što jeftinijim namirnicama. Za dvije-tri stvari obiđu isto toliko trgovina kako bi kupili svaki artikl na akciji. Građani kupuju koliko si u tom trenutku mogu priuštiti… “Tko preživi, pričat će”, kažu građani

Tekst i foto: Hercegovina24/ vecernji.hr