KORAK NAPRIJED, NATRAG DVA: U Parlamentu FBiH danas drugi pokušaj sastanka novog vodstva entiteta, Lendo neće doći

klix.ba

Kako klix.ba piše, iako je izvjesno da se novoizabrani član vodstva Federacije Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Refik Lendo danas neće pojaviti, druga dva člana, Igor Stojanović i Lidija Bradara i danas će doći u entitetski parlament u pokušaju organiziranja sastanka novoga vodstva.

Sastanak je najavljen u 10:30, a ideja da se organizira došla je jučer nakon što je propao prvi pokušaj zajedničkog susreta, na kojem treba biti dogovoreno tko će biti predsjednik, a tko potpredsjednici entiteta.

U startu je došlo do različitog tumačenja načina organiziranja sastanka. Naime, nikakav zakon nije propisao tko organizira sastanak i kada ga organizira, osim što je propisano da se troje izabranih kandidata međusobno dogovaraju tko će biti predsjednik. To sada stvara pravnu zavrzlamu jer svatko na svoj način može tumačiti dalje postupanje.

Naime, prvo je jučer predsjednik Doma naroda FBiH Tomislav Martinović pozvao novoizabrane dužnosnike da se povuku u salu na sastanak. Ipak, Lendo to tako nije shvatio i prema naknadnim izjavama on smatra da se sastanak ne treba održavati tek tako, već da treba sačekati dobivanje certifikata te da on kao najstariji treba organizirati sastanak.

Tako ne misle Igor Stojanović i Lidija Bradara. Oni su odmah jučer planirali dogovor o predsjedniku. Ipak, ova situacija je ogolila trenutno stanje u FBiH, a to je da SDA ne želi uopće pregovarati o predsjedniku FBiH bez dogovora o novoj Vladi FBiH. Ta stranka, s obzirom na to da kontrolira Klub Bošnjaka u Domu naroda, prema trenutnim izbornim pravilima, drži ključeve vlasti i planira pregovore za federalnu vladu.

S druge strane, Osmorka i HDZ već imaju potpisan sporazum o koaliciji i vlast u FBiH žele praviti bez SDA. Ipak, ne mogu bez potpisa Refika Lende.

Lendo danas neće doći na sastanak, a prema najavama planira se odazvati na sastanak nekada tijekom sljedećeg tjedna. Drugim riječima, već se ušlo u fazu pravnog nadmudrivanja, za jedne blokada, a za druge poštivanja zakona i pozivanja na izbornu volju. Ono što bi mogla biti politička realnost jest da bi ovo stanje moglo potrajati i mjesecima.