Kako će se u BiH provoditi zabrana pušenja !?

Za nepuna tri mjeseca kreće primjena Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih
i ostalih proizvoda u BiH. Prema tom zakonu, pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, radnim prostorijama i javnom prijevozu. Također, se zabranjuje uporaba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se prevoze djeca. Konzumacija duhanskih proizvoda zabranjuje se u svim zatvorenim javnim prostorima. U početku će biti upozoravanja, ali neće biti kažnjavanja dok se ne počnu primjenjivati svi dodatni podzakonski akti.
Riječ je o zakonu koji je, kada je usvojen, lani u ožujku, podigao veliku prašinu u javnosti, čija primjena počinje godinu od stupanja na snagu, odnosno 26. svibnja.
Tako će pušenje biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima.
Kod smještaja gostiju u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, mora biti istaknuta oznaka o dozvoli ili zabrani pušenja.
Kazne propisane ovim zakonom počet će se naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona.
Obveze za fizičke osobe nastupaju s danom početka primjene ovog zakona.
Pravna osobe dužne su svoje akte uskladiti s odredbama Zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene zakona, odnosno do studenoga ove godiпе.
Podzakonski akti podrazumijevaju i uvjete za korištenje pušačkim prostorom s istaknutom oznakom o dozvoli pušenja.
Vlasnik objekta će one koji ne budu poštovali ovaj zakon biti dužan opomenuti, uskratiti uslugu ili zabraniti boravak.
Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, kazao je da je njihova osnovna primjedba to što Zakon traži da osoba napusti prostor. U protivnom, vlasnik objekta će biti dužan pozvati policiju.
Više od 10.000 poslovnih subjekata u Federaciji BiH, obuhvaćeno je tim zakonom. Postavlja se pitanje otkud toliki broj inspektora koji bi kontrolirali svaki od tih subjekata.
Sve u svemu očekuje nas dosta prijepora kao i o svim bitnim temama u ovoj državi.