FIFA kažnjava Srbiju zbog ratnohuškačkih poruka iz svlačionice

FIFA je pokrenula istragu vezanu uz Srbiju zbog zastave izvješene u svlačionici te reprezentacije uoči utakmice protiv Brazila, a na kojoj je Kosovo prikazano kao dio te zemlje.

Ispod zastave je pisalo NEMA PREDAJE. To je shvaćeno kao ratnički poklič kojemu nije mjesto u nogometu i svlačionici.

Posebno je to naljutilo Kosovo te je vrlo brzo se i javila i ministrica sporta i kulture Kosova, Hajrulle Ceku. Ceku se oglasila i na Twitteru snažnom porukom:

“Sramotne slike iz srpske svlačionice iskazuju poruke mržnje, ksenofobije i genocida prema Kosovu tijekom Svjetskog prvenstva. Očekujem konkretne akcije FIFA-e s obzirom na to da je Nogometni savez Kosova punopravi član FIFA-e i UEFA-e”.

Inače, prateći retoriku iz srpskog tima bilo je pitanje dana kad će iskočiti neki politički incident. Problem je što se Srbi motiviraju od početka na nekim političkim agendama. Igrači sportaši stalno spominju susjede, umjesto da se motiviraju reprezentacijama s kojima su u skupini. Činjenica je da do sada nisu imali duh reprezentacije pa smatraju da se kohezija može stvoriti na ovakav način. Prvo su prozivali Hrvatsku, mjerili se s drugom reprezentacijom svijeta, prijetili da će biti bolji, sad su nagazili Kosovo.

Bit će zanimljiva utakmica protiv Švicarske u kojoj igra dosta Albanaca.