EP golemom većinom podržao ulazak Hrvatske u šengenski prostor

Europski parlament u četvrtak je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu ogromnom većinom podržao ulazak Hrvatske u šengenski prostor i sada je za definitivnu potvrdu potrebna još odluka Vijeća Europske unije. Zastupnici u Europskom parlamentu današnjim su glasanjem podržali ulazak Hrvatske u Schengen, što znači da ostaje još samo potvrda Vijeća Europske unije, tj. pristanak svih država članica EU-a koje su u tom zajedničkom prostoru. To se, pak, očekuje početkom prosinca. Naša zemlja tako bi prvog siječnja ušla u zajednički prostor kojim se slobodno kreće više od 400 milijuna ljudi.

  • Ulaskom u Schengen i uvođenjem eura kao službene valute od početka sljedeće godine na neki način zaokružuje se hrvatski povratak Europi, a Hrvatska postaje članica elitnog civilizacijskog kluba kao jedna od samo 15 država koje su istodobno i članice EU-a, i NATO-a, i šengenskog područja, i eurozone, rekao je eurozastupnik Karlo Ressler, dodajući da kao nacija moramo na to biti ponosni.
    • Eurozastupnik Valter Flego (Renew Europe, IDS) rekao je da ulaskom u Schengen sve postaje lakše. Ova odluka sigurno je najvažnija strateška odluka koju ćemo mi donijeti, koju će Europski parlament kad pričamo o Hrvatskoj donijeti, rekao je Flego. Mijenja se prije svega jedan osjećaj pripadnosti naših građana koji više nisu građani prvog i drugog reda, nego svi možemo upaliti svoj auto i ići od naše Hrvatske do Osla ili Lisabona.